2016. február 6., szombat

Célkeresztben Tokaj - Furmint, Furmint Februárnak tisztelettel

Sokszor fogalmaztam meg azirányú kritikát magamban, hogy túlságosan beszűkültek a kóstolásaim, és néhány kivétellel a Dunántúli Középhegységről, illetve attól délre, a Dunától innen termő szőlőkből készült borokkal öblögetem a torkom. Ennek oka a megismert borvidékek megbízhatósága, hogy tudom honnan, mit szabad venni és kik azok a borászok, akik az elvárt minőséget évről évre prezentálni tudják. Az igaz ugyan, hogy még korántsem ismertem meg mindent a környékbeli borvidékekről, de a fajtákat, stílusokat és irányzatokat talán már nagyjából feltérképeztem magamban, így azt gondolom, hogy túl sok újdonságot már nem tud mutatni számomra se egy Villányi Franc, sem pedig egy badacsonyi szürkebarát vagy egy szekszárdi kadarka. Így elindítottam a bimbókat keletre, először is északkeletre, irány felfedezni Tokajt - pontosabban Tokaj érkezik a bimbókra, hogy felfedeztessék.

Mivel a cikk tervezett megjelenése februárra esik, hát a magam Furmint Februárját ünneplem meg vele. A kóstolóba egy szamorodni is bele került, sajnos nem derült ki róla, hogy tartalmaz-e furmintot, de én megszavaztam neki. Hajrá!

A Borhálóban kezdtem a válogatást és három különböző stílusú furmintot és egy szamorodnit vettem le a polcról. Az egyik egy folyó furmint volt, intenzív virágos, gyümölcsös illatokkal, teltséggel, jó savakkal, nagylelkű vagy inkább túláradó alkohollal, viszont egyszerű karakterisztikával itatta magát. Kiváló volt forralt bornak vagy egy esti lazítónak.



A másik már több szót érdemel. Ez Harsányi Gábor sárospataki borász 2013-as Furmintja volt.

Kitöltve tiszta, aranysárga vastag gyűrűvel szép koronával. Picit szégyellős illata izgalmas vaníliás mandulát sejtet egészen kis füsttel spékelve, mintha bourbon whiskeyt szagolgatnék. Kortyolva kevesebb élményt nyújtott a vártnál. Savai fáradtsága diszharmonikussá teszik a kortyot, teret engednek a magas alkoholérzetnek és a fűszeresség uralja a bor zamatát. Lecsengése rövid, de finom kesernyés. Tartáros rántott ponttyal kóstoltam össze és szép párt alkottak együtt. Három különböző időpontban kóstoltam, a legmagasabb pontszáma: 80 pont.

A kedvencem az első kör kóstoltjai közül egy kis desszert bor, Poros Tibor kései szüretelésű édes Tokaji Furmintja volt.

Tiszta, itt-ott borostyánba hajló arany szín. Intenzív illatában akácméz, füge, illatos alma, aszalt barack. Ízlelve finom, egyensúlyos, telt bort kóstolhatunk; lágy, de nem fáradt savgerinc támogatja a kortyot, zamatában mézes alma és mandula és egy hangyányi mineralitás, melyek hosszú utóízt képeznek a szájban. Remekül párosítható finom édes gyümölcsökkel úgy, mint körte, füge, de leginkább aszalt datolya. 87 pont.

Következett a Pannon Tokaj 2002-es száraz Szamorodnija, melyről nagyon nehezen döntöttem el, hogy ízlik-e, hogy hibás-e vagy egzotikus-e.

Tiszta, intenzív borostyánszín, vastag gliceringyűrű. Illatát kissé tolakodónak érzem, füstös, aszús, egy picit édesfűszeres, diólikőrös. Ízlelve kusza: magas sav, de nem párosul mellé finom gyümölcsaroma, hanem inkább túlérett cseresznye, az alkohol pedig szintén külön úton jár. Fűszeres, ásványos, telt és hosszú a korty, némely nyeletben zavaró a túlérett gyümölcsíz, némelyikben pedig szexepilként élem meg. Háromszor kóstoltam, a legjobb pont: 81.

Angyal Borászat - Érintés Tokaji Furmint 2013


Közepesen intenzív zöldes arany szín csillogó gyűrűvel a szélén. A bor szép mézes, édesfűszeres, vaníliás palackbukét fejlesztett, de másnapra sajnos ezek eltűntek és csonthéjasok: mandula és dió maradtak csupán. Ízlelve magas, de szépen integrált savgerince vezeti a kortyot citrusos, grapefruitos zamattal, megtámogatva némi fűszerességgel, sziporkázó ásványokkal. Férfias, jó savú, kellően telt, tüzes, kissé kemény bor hosszú lecsengéssel és kellemes kesernyével a végén. Ugyanakkor mellőz mindennemű komplexitást, egyszerű, jó ivóbor egy picit túlárazva. 80 pont.

Angyal Borászat - Üzenet Tokaji Furmint 2013 (Top selection)

Szent Tamás Furmintért indultam a Tescoba, de 2014-es évjárat volt belőle. Nem mertem megvenni a múlt heti pécsi melléfogások miatt. Mindenképp csúcsbort szerettem volna a furmintsor végére, legalábbis amit 3000 Ft környékén ki lehet hozni Tokaj és furmint vonalon. Szerintem sikerült. Kitöltve nagyon szép tiszta, csillogó arany színű, mozgékony, egészen vékony gyűrűvel ékesített italt csodálhattam a poharamban. Nem kellett mélyen a pohárba szagolni, hogy illatát érezzem. Intenzív fűszeres, vaníliás, füstös, fás jegyek nyitnak, de a gyümölcsöket nem igazán akarják előre engedni. Ízlelve kiegyensúlyozott, szép savszerkezettel felépített közepesen telt bort kóstolhattam. Zamatában szintén fellelhetőek a fenti aromák, de ezúttal a gyümölcs - citrusfélék, alma - is szerephez jut és hosszan maradó utóízében fűszeresség, borsosság és intenzív ásványosság kerül fókuszba. Ebben a borban benne van a magyar virtus: a lobbanékony tűz, mély gondolatok, tettvágy és fáradhatatlanság. 90 pont.


Aztán még a végére zárszóként - bár lehet, hogy az elején kellett volna ezt a tételt kóstolni - a könnyedebb, gyümölcsösebb, csavarzáras kategóriát is bevettem a sorba. Ez a Royal Tokaji 2012-es Furmintja volt. 
Tiszta, zöldes-sárga színvilág, kecsesen vihogó gliceringyűrűvel a pohár falán. Intenzív virágos, déli gyümölcsös illatvilág. Barack, mangó és második kóstolásra kis botrytises jelleg is beugrik, aztán kis füstösség és vanília tanúskodik a hordó használatról is, de ezek az aromák rejtőzködnek, meghúzódnak hátul s nem törnek a gyümölcsösség elé. Ízben telt, lédús; mangós, nyári barackos, búcsúban fűszeres. Szép harmonikus bor, üdítő savgerinc, pici ásványosság, közepesen hosszú utóíz. A bor alkotóelemei érettek és egyben vannak, az alkohol is a helyén, van benne virtus, de nem akar egyből kiütni. Szerintem most van a csúcsán, el kell fogyasztani. 89 pont. 



Eddig kóstolt furmintok:
Dereszla Chateau - Dorombor Furmint 2013
Radics Barnabás - Pazar Tokaji Furmint 2011





Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése