2014. június 17., kedd

Dereszla Chateau - Dorombor Furmint 2013 (száraz)

Nem vettem volna meg ezt a bort a címkéje alapján, de ahol vásároltam, lényegében nem volt más száraz tokaji furmint. Egy halászlé vacsorához vittem, mivel valakitől hallottam, hogy a száraz furmint illik hozzá. Én még nem ittam megfelelő bort halászléhez, és ez a bor után is tartom magam a közismert latin mondáshoz, miszerint "Maldictus pisces in tertiam aqua!". Vagyis átkozott a hal a harmadik vízben, ami annyit tesz, hogy az elsőben úszott, a másodikban főtt és a harmadik... . Rossz íze nem volt, de nem okozott különösebb gasztro-örömöt.



Önmagában viszont kitűnő élmény. Színe zöldessárga, illata intenzív (már-már émelyítően is), első szaglásra virágos, majd szellőzve kicsit déli gyümölcsös, sárgadinnyés, rebarbarás jegyek kerülnek előtérbe. Nagylelkű alkohol, üdítően szép savak, pici maradékcukor, tartalmas, de nem túlzó test, hosszú lecsengés. Ízében is érkeznek a sárga húsú gyümölcsök. Kedves bor, bár számomra túlzó parfümösséggel 84 pont.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése