Kezdő borisszaként még sosem ünnepeltem meg Vince napját. Részben azért, mert egyetlen Vince nevű ismerősöm sincs, részben azért, mert a Vince napi boros programok túl messze estek a kényelmi zónámtól. Pedig már legalább három éve fontolgatom, hogy valamilyen boros Vince-napi rendezvényen azért csak illene részt vennem, ha már borélmény blogot vezetek. Idén is fontolgattam, nézegettem a programokat és a Pécsi Borozó ajánlatai közül kettő is felkeltette az érdeklődésemet. Az egyik a villányi "Pincéről pincére..." programsorozat volt, a másik a "Vince-nap a pécsi borászokkal" című, mely a Pécs Vidéke Hegyközség által szervezett kóstolóval egybekötött évértékelős, vesszőszentelős nyilvános borest egy kis népzenével. Aztán a kényelem megint erősebb volt, s inkább az itthon maradás mellett döntöttem "úgyis van még mit kóstolnom" címszóval. Aztán úgy történt, hogy Laci barátom invitálására mégsem maradtam itthon: útra keltünk, hogy megismerjük a Pécsi borvidék gyöngyszemeit és hogy láthassunk egy Vince napot úgy, ahogy a Pécs Vidéke Hegyközség tartja.
Zaragozai Szt. Vince (forrás: Wikipedia) |
Arra számítottam, hogy a programkiírásban megnevezett borászok személyesen lesznek jelen, és boraikat kóstolgatva el lehet velük beszélgetni a borvidék adottságairól, lehetőségekről, nehézségekről, de mindenek előtt a cirfandliról, melyre egyre kíváncsibb vagyok pláne a Pécsi Borozón nemrég megjelent cikk után.
Megérkeztünk a Zsolnayba, az E78-as épületegységbe, azon belül is a rendezvény otthonául szolgáló első emeleti terembe, ahol velünk együtt még rengeteg érdeklődő várta a beszédeket, az értékelést, a szőlőszentelés, de főleg a borkóstolót. A rendezők szemmel láthatólag nem számítottak ennyi emberre, mert mikor megérkeztünk már az összes asztal körül ültek, a segítők pedig folyamatosan hozták még az épület egyéb szobáiból, termeiből összevadászott ülőalkalmatosságokat, de még így is jónéhányan ülőhely nélkül maradtak. Közben szivárogtak az infók, hogy e rengeteg emberre csak az a néhány, pincészetenként hat palack bor jut, amelyet nyolc borászat dobott össze erre a rendezvényre. Persze távol álljon tőlem a negatív kritika szándéka, csak úgy tűnik az érdeklődés a hasonló események, a borok és a borkultúra iránt szerencsére sokkal nagyobb, mint amit a szervezők egy ingyenes rendezvény keretein belül tudtak volna tartani, bizonyára az elmúlt évek tapasztalatai alapján. Nincs ezzel semmi gond, jövőre már ezt figyelembe véve, látva a nagy érdeklődést már egy marketing szempontból is nagy jelentőséggel bíró Vince-napi borkóstolót lehet összehozni a Pécsi borvidék borainak a népszerűsítésére.
Szőlővessző szentelése |
Végighallgattuk a polgármesteri köszöntőt, megnéztük a vesszőszentelést, elmormoltunk egy Miatyánkot, meghallgattuk a borvidék 2015-ös időjárási adatait, melyeket összehasonlítottunk a sokéves átlaggal és rávetítettük a szőlő biológiai fejlődésére, majd megkóstoltuk a Radó Pince gyöngyözőborát, aztán leléptünk. Jó lett volna maradni, de nem sok értelmét láttuk: a kóstoló mennyiség igen csekély volt, borászok nem voltak jelen, legalábbis nem láttuk őket, a Pécsi borvidék megismerését itt nem láttuk biztosítottnak.
Viszont mi borozni akartunk mégpedig azonnal, fel voltunk heccelve: Pécsi borvidék, pécsi borok és cirfandli! Hát akkor irány a Kalamáris, az egyetlen boros hely, amiről kaposváriként már hallottunk. Ott biztosan lehet pécsi borokból poharazgatni. Nem lehetett. Néhány fajta volt csak, amiből lehetett egy-egy pohárral kérni és pécsi sajátosságok persze nem szerepeltek közöttük. Kétségbe azért még mindig nem estünk, kinéztünk magunknak egy borsort, melynek végét egy palack Lelovitsféle Cabernet Franc-nal koronáztuk meg. Íme:
Az egyetlen pécsi bor a Belward Pince 2014-es Chardonnayja:
Citromszín zöldes reflexekkel. Nem túl meggyőző, visszafogott, citrusfélékre emlékeztető illat. Ízlelve a vártnál laposabb savak, halvány citrusok, egész pici ásványosság, üresség és rövid lecsengés.
Tűzkő Birtok - Tramini 2014
Számomra a '13-as Traminijük egy álom. Mikor nagyritkán betévedek a Bandi Borbárba, biztosan megiszom belőle egy pohárral, de ez a tétel nem hozta a várt színvonalat.
Küllemben kifogástalan, tiszta, zöldessárga, könnyedén pergő. Visszafogott, bizonytalan illat, nem az az igazi traminis rózsaillat. Ízvilága lime-os, de nem túl karakteres, híg és rövid, némi grapefriutos kesernyével a végén.
Ekkor úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban hagyjuk a 2014-es évjáratot.
Riczu-Stier - Pinot Noir Rozé 2015
Illatában visszafogott, de szépen nyíló epres, málnás aromák bukkannak elő belőle. Savai nem túl kirobbanóak, de kedvesek. A piros gyümölcsök ízben is jönnek, de nem maradnak túl hosszan.
Jobbágy Kornél - Colonus Cuvée 2009
Picit szégyellős illat, mély meggyvörös szín. Telt, szép savgerincű bor nem túl sok, de érett tanninokkal, intenzív meggyes zamattal, nem túl hosszú lecsengéssel. Nem "látszik" rajta a kor.
Linnbrunn - Cabernet Sauvignon 2013
Mély rubin szín. Intenzív vaníliás, tölgyes, füstös illatvilág, mely mögül szépen bukkannak elő a gyümölcsök, a szilva és szeder és némi bonbonmeggyes likőrösség. Teltkarcsú bor, érett szilvás zamatokkal, picit lágy savgerinccel, s ebből adódóan túl gyorsan tűnő ízekkel.
Lelovits Tamás - Villányi Cabernet Franc 2012
Mély rubin szín bíbor reflexekkel. Édesfűszerek, azon belül is vanília és feketebogyósok jönnek tiszta, picit szégyellős illatából. Szép savgerinc vezeti a kortyot, cseresznyés, érett epres ízvilág egészen picit még nyers tanninnal, közepes hosszal. Tartalmas, szép bor, még egy pár hónapot szerintem érhetne a palackban, egy fél év múlva visszakóstolnám.
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése