2013. december 23., hétfő

Borkarácsony

Idén elhatároztam, hogy karácsonykor az étkezésekhez mindig a megfelelő borokat fogom prezentálni, ezért amint megtudtam, milyen menü várható, elkezdtem kutatni a hozzá illő borokat, úgyis már régebb óta érdekel a "gasztroborfogyasztás". Sok időm nem volt az elmúlt héten ezzel foglalkozni, ezért apránként szedtem össze az ehhez szükséges infókat. Először is meg kellett tudnom, hogy hol, mi lesz a fogás. A három napban lesz töltött káposzta, rántott hal és töltött csirkemell franciasalátával, tyúkpörkölt nokedlival, kacsasült, tyúkhúsleves, halászlé, majd szilveszter közeledtével kocsonya. Ezután fellapoztam a kedvenc és ezidáig egyetlen boroskönyvemet, a Csávossy György: Magyarán a borokról címűt, és kikerestem melyik ételhez, milyen fajta borokat ajánl. Így megtudtam, hogy a rántott halhoz, a franciasalátához és a tyúkhúsleveshez inkább könnyű, száraz fehérbort, míg a töltött káposztához, a pörkölthöz, a kacsasülthöz, a kocsonyához és a halászléhez a tüzes, testes, kemény, száraz fehéret javallja. A kacsasülthöz, a töltött káposztához és a halászléhez könnyű vöröset is lehet inni, a pörköltekhez pedig fanyar vöröset. Na igen ám, de ebből honnan tudom meg, hogy mit vegyek? Rákerestem interneten, hogy melyik borfajta milyennek számít, bár nem tudom ez mennyire lehetett megbízható infó, elvégre úgy gondolom, hogy egy fajta szőlőből lehet különféle fanyarságú, nehézségű, alkoholtartalmú stb. borokat készíteni, de első lépésnek megteszi, veszteni pedig nem veszíthetek vele. Tüzes, kemény, száraz fehérborokra többek között az ezerjót, a hárslevelűt és a rajnai rizlinget kaptam, fanyar vörösnek a kékfrankost és a cabernet franc-t. Ma este ráértem, ezért fogtam magam, összeszedtem útközben Moncsit, és elindultunk bort vásárolni. Szerettünk volna még egy finom villányi cuvée-t is venni, és ez lett belőle:



Balról jobbra: 
Gere Tamás: Siklósi Hárslevelű 2009 - kocsonya, halászlé, töltött káposzta, pörkölt, kacsasült.
Varga Pincészet: Badacsonyi Szemelt Rizling 2012 - mivel rajnait nem találtam, amúgy talán az előbb felsorolt ételekhez ez is megy.
Matias Pincészet: Pinot Blanc 2008 - kíváncsiságból, szintén az előbbiekhez.
Takler: Kékfrankos 2012 - Mónika választása, pörkölthöz.
Juhász testvérek: Merlot 2011 - mert már régen ittam merlot-t, és mert nem volt valamire való cabernet franc!
Mészáros Pál: Kékfrankos 2011 - Mónika másik választása, igazából nem tudott dönteni, úgyhogy el kellett hozni a novemberi borszemináriumi emlékek miatt :)
Ikon: Kékfrankos 2011 - Ennyi pörkölt azért nem lesz, de be kell bizonyítanom Mónikának, hogy Szekszárdon kívül is léteznek kékfrankosok.
Bozóky Pincészet: Móri Ezerjó 2012 - kocsonya, halászlé, töltött káposzta, pörkölt, kacsasült kaják valamelyikéhez, na meg mert még nem ittam móri bort.

A cuvée-t majd máskor.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése