2013. december 25., szerda

Karácsony - Bozóky Pincészet: Móri Ezerjó 2012

Minden kedves Olvasónak nagyon boldog és békés, Karácsonyt kívánok és sok-sok finom bort az ünnepekre!

Mi a mai napot - persze csak a fenyőfa talpba faragása után - a halászlé elkészítésével kezdtük, melyet barátainkkal egy már nyolc éves tradíciót követve bográcsban főzünk minden év december 24-én. Ehhez a halászléhez választottam este a Bozóky Pincészettől egy 2012-es Ezerjót. 
A címke szövege: "A Móri Borvidék legismertebb és leghíresebb őshonos szőlő- és borfajtája az Ezerjó. A Vértes hegység déli-délnyugati lejtőin kiváló bor terem, ezt igazolják Ezerjó boraink. Ez az Ezerjó egy igazi tüzes, férfias bor, karakteres savakkal, melyeket a rövid tölgyfahordós ászkolás kellemesen lekerekít és enyhe vaníliás illattal szelídít. Hagyományos magyaros, svábos, fűszeres és kalóriadús ételekhez ajánljuk elsősorban."
A bor kiöntve mozgékony, gyors viszkozitású, szalmasárga színű, tükör tiszta. Szagolva diszkrét, Moncsi szerint gyümölcsös illatú, ő banán, alma és körte illatát is érezte benne. Ízleltük. Közepes (12%-os) alkoholtartalma ellenére tüzes érzetű, éles savtartalommal, lágy csersavval, tartalmas, hosszú lecsengéssel. Ízében a citrusfélékre utaló jegyek érződnek. Összességében férfias bor: száraz, tüzes, olykor savanykás. Mindenképp ételt kíván, önmagában nem jóivású. A halászléhez viszont pont illett. A paprikás, enyhén csípős étel pont ezt a bort rendelte, viszont a rántott húsok és halak a franciasalátával már más borban szerettek volna lecsúszni a garaton. Talán valami olajosabb, testesebb itókával.
A tegnapi borleltár közben bővült egy Mészáros Pál féle 2011-es Hidaspetrével, mely egy Cabernet Franc reserve Szekszárdról, és egy 2011-es Cabernet Sauvignon-nal a balatonszőlősi Koronczai Pincészettől, mely a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről származik, ahonnan még soha, semmilyen bort nem kóstoltam. Itt lesz az ideje.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése