2016. október 12., szerda

Veritasszal a shiraz körül

Hűvös, borongós, sőt esős, igazi őszies idő volt október 4-e, amikor mi, a Veritas Borklub tagjai levonultunk a csaknem 200 éves Megyeháza felújított pincéjébe, ahol autentikus környezetben rendezhetjük havi rendszerességű kóstolóinkat. Jól jött a hűvös időjárás az e havi kóstolónak, hiszen vörösborok, mégpedig syrah-k mustrája volt a program. A kóstolt borokat a klubtagok válogatták össze úgy, hogy páronként egy palack tetszés szerinti syrah/shiraz volt a beugró. Így 10 különféle syrah gyűlt össze, összesen 12 palack. Főleg hazai pincék borai indultak a mustrán, de két nagy shiraz termelő ország is képviseltette magát: Ausztrália és Chile. Ezúttal zártkörű volt a rendezvény, vagyis csak a klub tagjai vehettek részt. Arról is megegyezés született, hogy legalább minden második kóstolót egymás között, zárt körben fogjuk tartani. Palancsa Laci, a klubunk elnöke egy meglepetéssel is szolgált, mégpedig egy vándorserleggel, amit mindig az a klubtag vihet haza, akinek a bora a kóstoló végén a legtöbb szavazatot kapja. Amúgy a szavazás nem új keletű, már az első kóstoló után is megszavaztuk a mustra kedvenc borát. Sokan voltunk, a kóstoló mennyiségek kiosztásával akadtak gondok, de mindig volt egy-egy segítőkész klubtárs, aki ki-kisegítette azt, akinek éppen nem jutott.



No de lássuk a lényeget:

A kóstoló elején Klubunk pénztárnoka, Kovács Anita - aki egyébként a Borháló kaposvári üzletében lát el minket hasznos tanácsokkal - tartott egy rövid előadást a syrah-ról. Ismertette a fajta származását, így szót ejtett arról, hogy sokáig úgy hitték, perzsa származású szőlő a Shiraz nevű iráni ősi város miatt, de a legújabb genetikai kutatások bizonyították, hogy a franciaországi Rhone-vidék az igazi szülőföldje és a durezától és a mondeuse blanche-tól származik. Megtudtuk borának fő jellemzőit is mégpedig, hogy gazdag, mély színű, telt és fűszeres borok készíthetők belőle és jellemző ízjegyeit a fekete bogyós gyümölcsök adják.



1. Szeleshát - Syrah Rosé 2015 - Friss, gyümölcsös, könnyed, olyan, amilyennek lennie kell, bár egy picit több savat el tudnánk neki képzelni. Elsősorban eper és málna. Semmit nem vettünk észre abból, hogy Syrah az alapja.

2. Cimarosa - Shiraz 2015 - Mély rubin szín. Erőteljesen fűszeres, fás karakterű bor itt-ott narancsos illatjegyekkel. Közepes test, kissé lomha, fanyarkás, picit nyers tannin. Ár/érték arányban nem rossz, de szerintünk csak azért nyert, mert ez volt a legerőteljesebb bor. A klubtagok nagy része még mindig aszerint pontoz, hogy minél nagyobb testű, extrakt tartalmú és hordósabb legyen a tétel. Ha ilyen, akkor szeretik. A régi agyonbarikkolt időket idézi ez a szemlélet.

3. Takler - Syrah 2015 - Bíbor szín, elsősorban fás illatjegyek. Könnyed, elsőre vékonynak tűnő, fanyar és fűszeres portugieseres karakterű alapbor. Piros bogyós, fanyar erdei gyümölcsöket éreztünk és kicsit rövidnek tűnt a lecsengése. Másodjára visszakóstolva szebbnek és kerekebbnek hatott.

4. Ikon - Shiraz 2015 - Sajnos hibás tétel volt.


5. Günzer Tamás - Syrah 2013 - "Korábban egyszer már kóstoltam és akkor nem volt rám nagy hatással. Most szebb arcát mutatta." (Laci) Közép mély rubin szín, nem túl intenzív, de izgalmas illat: csipkebogyó, ribizli. Könnyed gyümölcsös bor, fanyarkás, elsősorban csipkebogyós karakterrel, egy picit túl gyors lecsengéssel.

6. Hetényi - Syrah 2013 - Mély rubin szín. Illatában inkább fás jegyek uralkodnak, de szépen bújik elő mögüle az erdei gyümölcsös karakter, a csipkebogyó. Szép savgerinc, érett bársonyos tannin, közepes test, egyensúly. Ebben már jobban érződött a fűszeresség és a gyümölcsösség együttes hatása, mondhatni e kettő nagyszerűen egészítette ki egymást és így szép egyensúlyt alkottak. Bársonyos érzetet keltett. Ez volt a legszebb hazai syrah. Ennek ellenére egyetlen szavazatot kapott. (Sajnos)



7. Weninger - Syrah 2013 - Valakinek csalódás volt, valaki izgalmasnak találta, páran kiöntötték. Mély rubin szín, intenzív mély illatok, animális, földes jegyek, már-már a büdös kategória. Istállószag és bőrösség. Ízlelve kissé karcsú, a tanninjai túl fanyarok viszont szilvás, fűszeres ízjegyek. Elég megosztó tétel. Talán már fáradóban volt, feszes savgerinc hiányzott talán. Egy szavazatot sem kapott.

8. Szeleshát - Syrah 2012 - Mély rubin szín gránátos széllel. Elsőre szintén bizonytalan és furcsa volt a bukéja, itt is jöttek animális jegyek, de ez kis idő elteltével kiszellőzött. Annak tudjuk be, hogy 2012-es és nem volt lehetőségünk dekantálni. Az, hogy kicsit korábban kinyitottuk még kevés volt neki. Pár perc után magához tért és akkor valóban szép kávés, dohányos és túlérett gyümölcsös, eperlekváros illatot és aromákat hozott. Telt, szép savgerinc vezeti a kortyot, tanninja sok és bársonnyá érett. Egyensúlyban van a bor, talán egy pici alkoholtöbblet írható fel a rovására. Mégsem kapott szavazatot.

9. Montes Alpha - Syrah 2013 - Kevesebb volt valamivel a vártnál, de még így is nagyon szép. Fűszeres, mélyebb, tartalmasabb, sötétebb és elsősorban erdei gyümölcsös, csipkebogyós, málnás karakterű. Továbbá ebben is érezhető egy kis kávés, étcsokoládés aromatika. Kétségtelenül az egyik legjobb syrah volt, mégsem övé a vándorserleg.

10. Mészáros Pál - Syrah Reserve 2012 - Mély rubin szín. Intenzív, kellemes illatú, gyümölcsös és egyben fűszeres ez is. A hordó egy picit elnyomja a gyümölcsösségét. Ízlelve telt, fanyarkás erdei gyümölcsök, ribizli, csokoládé és bonbonmeggy. Az itthoni tételek közül ez volt a leginkább Syrah, de nem volt olyan bársonyos, mint a Hetényi. Ezért lett csak második az itthoni tételek közül.

A legtöbb szavazatot végül az ausztrál shiraz, a Cimarosa Shiraz 2015 nyerte, így a vándorserleg Karl Schultes birtokába került a következő kóstolóig. Ám ha még kétszer egymás után az ő által hozott bor kapja a legtöbb szavazatot, a kupa örökre Karl polcán fog ékeskedni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése