2016. október 30., vasárnap

Kis őszi bormustra

Laci barátommal úgy döntöttünk, hogy havonta legalább egy alkalommal kerítünk olyan alkalmat, amikor leülünk néhány palack bor kíséretében, és megpróbáljuk őket a tőlünk telhető legalaposabban kielemezni. Attól függően, hogy ki által hozott bor következett a sorban, egyikünk mindig vakon kóstolt. Készült is róla egy kis jegyzet, amit most megosztok itt a Borklikken. Eredetileg csak házasításokat kóstoltunk volna, de mégis közbejött két fajtabor.

Istvándy Jenő - Kála 2014 (olaszrizling, chardonnay)

Mélyebb tónusú arany szín fogadott a pohárban. Első ránézésre és szippantásra inkább a tételsor végére tettem volna, ugyanis intenzív illatában krétás ásványosság, édeskés, almás, vajas jegyek egy picit desszertbor aromáira hajaztak. Aztán ízlelve azért megértettem, miért került előre. Könnyed, savhangsúlyos, mégis üdítően gyümölcsös bor kis fémes érzettel a végén. Citrusos és zöldalmás ízjegyek és viszonylag hosszú búcsú. Egész jó bor ebből a nehéz évből.


Tesco Finest Carmenere 2014

Mély bíbor szín. Intenzív érett meggyes, picit mogyorós illatok. Kóstolva közepes test, jó arányok, kerek bársonyosság. Szinte unalmasan egyhangú, de kábé 82 pont.

Polgár Zoltán - Therápia 2012

Részemről izgalmasnak ígérkezett, mert pont tavaly ugyanilyenkor kóstoltam ugyanezt az évjáratú Therápiát, kíváncsi voltam most mit jegyzek le, és akkor mi volt a véleményem.
Mély rubin szín fogad a pohárban. Illata közepes intenzitású, kezdetben fás jegyek, később fanyar erdei gyümölcsök illatával tetszeleg. Laci szerint avas mák jegyei is felfedezhetők benne. Ízlelve közepesen testes, viszont a tanninja picit még vadnak hatott, ezért mindenképp étel mellé tudnám csak elképzelni. Ízjegyeiben a fanyar erdei gyümölcsök és az étcsokoládé köszönnek vissza. Később visszakóstolva már szebb arcát mutatta, kedvesebb, bársonyosabb lett. Gondolom a hőfoka állt be megfelelőbb hőmérsékletre, jót tett vele a pince klímája. Kábé 83 pontot érdemel, bár ezt első kóstolás után jegyeztük fel, második után bizonyára többet adtunk volna.

Château Saint Sauveur Bordeaux Supérieur 2011

Mély rubin színvilág. Izgalmas hűvös illatok: menta, ánizs, kömény és mögötte, kis szellőzést követően jönnek csak a meggyes, csokis, likőrös jegyek. Közepesen telt ízében is megjelennek az utóbbi aromák, picit összegyúrva bonbon meggyé. Savai picit talán már elfáradtak, hamar kihátrálnak a kortyból, így lecsengése is elég rövidre sikeredett. Illata alapján többet ígért, kb. 83 pontot ért.

Kristinus Borbirtok - Sas Cuvée 2012

Mély rubin, szinte fekete. Közepesen intenzív, de mindenképp izgalmas illatok: menta és vanília, meggy, rumos dió. Ízlelve nagy test, sok, de érett tannin. Szép savgerinc vezeti a kortyot és a magas alkohol éppen csak picit lóg túl a struktúrán, melyben érett meggyes, szilvás gyümölcsösségét még egy jókora étcsokoládés motívum is díszít. Nagy, robusztus bor, a közelgő karácsonyi ünnepek családi beszélgetős borának tudnám elképzelni, kb. 91-92 pont.

Mundulla Shiraz 2012

Ismét egy kis kitekintés a nagyvilágba. Mély rubin szín. Illata intenzív, bőrös, animális palackbukéval nyit, melyet hamar elfelejt, aztán érkezik a szilva és érett meggy. Telt test, bársonyossá érett tannin, szép, lekerekedett savak. (Amúgy számomra dögunalom ez a bor). 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése