2018. március 31., szombat

Egy hét múlva Portugieser du Monde

Ez jutott eszembe, miközben Günzer Tamás 2017-es Portugieserét kortyolgatom. Már rendelném is meg a belépőjegyet, de ácsi! A Veritas Borklub kétéves szülinapi borvacsorája is aznap lesz, így számomra ismét elmarad a kóstolófesztivál. Sebaj, vigasztalom magam ezzel a villányi kékoportóval és közben leírom Neked kedves olvasó, hogy miért menj el április 7-én szombaton Pécsre a Zsolnay Kulturális Negyedbe portugiesereket kóstolni.


1. Ha szereted a portugiesert, azaz kékoportót, akkor azért, mert a világon egyedüliként évente egyszer Pécsen szervezi meg a Pécsi Borozó bormagazin stábja a fajtára épülő tematikus borversenyt, majd az azt lezáró kóstolót. Itt találkozhatsz friss, primőr oportókkal, évjáratosakkal, legalább 50%  portugiesert tartalmazó házasításokkal és ebből a fajtából készült különlegességekkel, mint például fehér portugieserrel vagy portugieserből készült pezsgővel. Mindezt 9 közép-európai ország delegálja, összesen 101 nevezett borral, így ha igazi oportó fun vagy, elég széles képet kaphatsz eme könnyed, igazi közép-európai fajtáról.

2. Ha nem ismered a portugiesert, az imént felhozott okoknál fogva ott a helyed, mert garantáltan megismerheted.  

3. Ha nem szereted a portugiesert, kérdezd meg magadtól, hogy adtál-e elég esélyt a fajtának, hogy levond ezt a következtetést, vagy csak egy-két negatív élmény miatt jelentetted ki, hogy nem szereted. Itt adhatsz neki még egy esélyt. Ha már végigkóstolod legalább tíz különböző pincészet, különböző stílusában elkészített oportóját, és még mindig nem kedvelted meg, kármentésül jó hangulatú kóstolófesztiválon találod magad, és a borászatok rejtett kincseiből is ihatsz. 

4. Ha te is dél-dunántúli vagy és szeretsz nagykóstolókra járni, végre nem kell Budapestig menni egy igényes borkóstolóra.

5. A Portugieser du Monde kóstolófesztiválon tudod a hivatalos premier előtt megkóstolni a Villányi borvidék legújabb "Y" generációs közösségi bisztróborát, a RedY-t.De mi is az a RedY? A következő infókat kaptam róla a Pécsi Borozó főszerkesztőjétől:"Könnyed, gyümölcsös, vidám, fiatal, bulis, kedves, pimasz, vagány, izgalmas. Nem akar több lenni,
mint ami, de kevesebb sem. Pont olyan, mint a készítői, a fiatal és örökifjú villányi borászok. A
villányiak szeretnek és tudnak is bulizni, ezért megalkották a tökéletes bulibort, a RedY-t.A RedY Villány vidám arca. Portugieser alapú házasítás, mely a fajta igazán szerethető tulajdonságait
egyesíti a többi fajta (többnyire Blauburger, Zweigelt, Kékfrankos, Kadarka és más Villányban honos
fajták) izgalmas fűszereivel. Színe a fiatal vörösborokra jellemző közepes árnyalatú rubin. Illatában
fiatal, legfeljebb fejlődő aromajegyeket mutat, az elsődleges piros és feketebogyós gyümölcsök a
meghatározók, melyet kis virágosság, fűszeresség és az enyhe hordó használatra utaló visszafogott
fás jegyek egészíthetnek ki. Ízvilágában lendületes, a bor fiatalos jellegéből adódó, primer,
gyümölcsös jegyek dominálnak, melyet nem túlzó virágos, enyhén fűszeres jegyek egészíthetnek ki,
háttérben az esetleges rövid ászokhordós érlelésre utaló édesfűszeres zamatokkal.A bort azonos márkanévvel, játékos közös címkével kerül forgalomba. A palackot meglátva szinte
azonnal kézbe kell venni, és indulhat a játék. Azonos villányi stílus, különböző értelmezésben. A bort
kizárólag a gasztronómiában, borbárokban, fesztiválokon kívánják értékesíteni, ezzel népszerűsítve a
Villányi borvidéket. Ezzel a borral a fiatal generáció megszólítása a cél, hiszen egy igazán kedves,
könnyed, és nem utolsó sorban barátságos árú házasításról van szó, ami remek belépő a villányi
vörösborok világába.Hol találkozhatsz RedYvel?:
Premier előtt: Portugieser du Monde kóstolófesztivál, VinCE Budapest workshop, ProGasztro Klub
Gazdasági Egyetem, Hú!SVÉT 2018 Palkonya

Hivatalos premier: Gourmet Fesztivál Budapest

RedY termelők: Bock Pincészet, Csányi Pincészet, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Maczkó Pincészet, Mokos Pincészet, Ősi Pincészet, Polgár Pincészet, Szemes Pincészet, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet."


Végezetül a bejegyzés írása közben kortyolgatott portugieserről:

Két villányi portugieser közül választottam ma délelőtt. Az egyik a Lelovits 2017-es oportója volt, a másik pedig ez, Günzer Tamásé. A Lelovits oportójáról többször hallottam, kóstoltam is a tavalyit, meg az azelőttit, és mindkettő maradandó élményt nyújtott a szó pozitív értelmében. S ennek ellenére választottam a másikat, amelyikre nem is emlékszem, hogy kóstoltam volna előző évjáratokban. De a címke jobban tetszett. Nem mintha rossz bort választottam volna, sőt. Rendkívül jó évjáratban termett szőlőből készült bort kóstolhatunk belőle. Nagyon érdekes közepes intenzitású bíbor - mit bíbor? lila! - szín. Intenzív cseresznyés, meggyes, ibolyás illatvilág puncsos fűszerességgel. Ízben is hozza a várt aromákat. Kellően telt, mégis könnyed, gyümölcsös ízvilágú, jól iható, igazi kvaterkázó bor. Jó inni belőle még egy pohárral. 85 pont. Kíváncsi vagyok, indult-e a Portugieser du Monde-on, és milyen helyezést sikerül elérnie.

Tehát ne feledd, a választások előtti nap, április 7-én 14 órától Pécsen a Zsolnay Kulturális negyedben, mindössze 3000 Ft-ért ismerkedhetsz vagy elmélyülhetsz a kékoportók világában. Jegyelővétel a jegymester.hu oldalon vagy a Zsolnay Negyed jegypénztárában lehetséges. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése