2017. március 11., szombat

A XVI. Syngenta Országos Borverseny testközelből

A 2016-os év kihívásokkal teli év volt a borászok számára - derült ki Czigány Tibor, a Syngenta ügyvezető igazgatójának köszöntőjéből. A nehéz év ellenére kevesebb mennyiségű, de az átlagnál jobb minőségű szőlőt szüretelhettek a gazdák, így az évjárat remek borokkal kecsegtet. Ugyanakkor a Balatontól északra nagyon komoly terméscsökkenést szenvedtek el a szőlőtermelők a nyári viharok, jégesők miatt, ezért a Badacsonyból, a Balaton-felvidékről, Nagy-Somlóról és Sopronból alig kóstolhatunk a jövőben 2016-os bort. Az évjárat minőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy a borverseny 459 nevezett bora közül 61 arany jutott a 2016-os évjáratú borokra az összesen kiosztott 124 aranyéremből. A legtöbb aranyérem a Tokaji borvidékre érkezett, a nagyaranyakkal és Quadris díjjal együtt összesen 21 darab, így a borvidék az idei verseny abszolút "bajnoka" lett.

A Quadris és nagyarany díjazottak

A siófoki Azúr Hotelben megrendezett gálán Dr. Janky Ferenc a Corvinus Egyetem nyugalmazott docense, a borverseny elnöke adta át a díjakat.

A tizenhatodik Országos Syngenta Borverseny kevésbé a nagyközönségnek, a piacnak szól, sokkal inkább egy baráti, borászok közötti belsős megmérettetés. A 455 nevezett bort és 4 pezsgőt tizenegy csapat, csapatonként hat főből álló zsűri értékelte. Külön öröm Janky Ferenc számára, hogy a zsűri átlagéletkora 37 év volt, ami azt jelzi, hogy szép számmal képviseltette magát a fiatalabb generáció is.

" Összességében nagyon magas színvonalú versenyen vagyunk túl, amely kitűnő áttekintést adott az elmúlt öt év boraiból - hangsúlyozta dr. Janky Ferenc. - Az idei borbírálaton kiválóan szerepeltek az illatos fajták: a sauvignon blanc, a muskotály-félék, valamint az Irsai Olivér. Számomra nagy öröm, hogy egy badacsonyi kéknyelű is Quadris-díjban részesült. Ez egy olyan ritkán termesztett szőlőfajta, amely megérdemelné a nagyobb figyelmet. A rozéborok az idei évben is jól szerepeltek, rendkívül sokat fejlődtek az elmúlt 10-15 évben, köszönhetően az új borászati eljárásoknak. A kékszőlőből "fehértechnológiával" elkészített üde, könnyű borokat a fiatalok is egyre jobban kedvelik. Idén is kitűnő vörösborok kerültek a bírálók elé, a villányi és szekszárdi borászok vitték a prímet. Az idei verseny abszolút "bajnoka" idén is Tokaj lett, a legjobb 13 borból hét érkezett erről a borvidékről."

A gálán három bor kapta a legkiválóbbnak járó Quadris-díjat: Bock József - Capella Cuvée 2011, A NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet - Badacsonyi Kéknyelű 2013, Tolcsva-Bor - Tokaji Aszú 5 puttonyos 2009. Nagyaranyat kapott a Szentpéteri Borpince, a Kősziklás Borászat, a Schieber Pincészet, a Sauska - Tokaj, a Tolcsva-Bor, a Csubák Testvérek, a Grand Tokaj, Koch Csaba, valamint a Sárga Borház. Rajtuk kívül 124 arany-, 228 ezüs-, 82 bronzérmet és 12 oklevél elismerést adott át a zsűri.


NAIK SZBKI Badacsony - Kéknyelű 2013

Hibátlan küllem, intenzív arany szín, intenzív körtés, ásványos illatvilág, virágos háttérrel. Ízében egyensúlyos, kellően telt, szinte harapható korty. Meglepően kerek savak, szép egyensúlyos, gyümölcsös ízvilág finom ásványossággal és nagyon hosszú lecsengéssel. Tavaly nyáron egy badacsonyi túrán sok kéknyelűt kóstoltam, de egy sem volt ehhez fogható.


Bock - Capella Cuvée 2011


Ebben minden benne van, amiért a villányi vörösborokat szeretjük: illat- és ízkomplexitás, szép savak, robusztusság, bársonyos tannin. Piros bogyós aromák és szépen integrálódott hordó, pedig nem keveset, 2 évet volt új tölgyhordóban. A magas, 15% feletti alkohol is szépen elbújik a struktúrában. Mélység, komplexitás, hosszúság. Igazi, mély gondolatok bora. 


Tolcsva-Bor - 5 puttonyos Tokaji Aszú 2009

Mély, borostyánba hajló arany. Intenzív, összetett illatok: őszibarack kompót és aszalt gyümölcsök egész tárháza. Ízében is szépen jön a barackbefőtt, savai játékosak, egyáltalán nem gejl, nagyon jó inni. 6 évet pihent aszús hordóban, mielőtt lepalackozták, érdemes volt.

Külön említésre érdemes még a Sauska - Cuvée 7 2012, mely "csak" aranyérmet érdemelt. Nagy anyag, fűszeres, testes, kerek tanninokkal, remek párja volt a szarvaspörköltnek knédlivel.


Aztán nekiálltunk a 459 bor kóstolásának. Szerettünk volna valamiféle stratégiát felállítani, de már nagyon nehéz volt úgy, hogy a csúcsborokkal kezdtünk. Egyrészt magasan is volt a léc, másrészt testes borok után kiröhögtek az ízlelőbimbóim, amikor a 2016-os friss, üde sárgamuskotályt hörpintettem befelé. Mindegy, kíváncsi voltam, minél több bort meg akartam kóstolni. Folyamatosan töltöttünk, kóstoltunk, köptünk és öntöttünk. Nagyon keveset nyeltem le, mégis a vörösekre már elfáradtam. Kábé 15-18 bor után. A bimbók feladták. Lógott a nyelvük és csak vizet engedtek be a szájba. Mindenesetre az megállapítható volt a kóstolt boroknál, hogy a borászatok egyre inkább követik a trendeket, és a gyümölcsösség, a primer aromák megtartása volt a borászok fő szempontja a boraik megalkotásánál, és ez igaz a komolyabb, testesebb borok esetében is. Tehát bátran ajánlom kóstolásra a '16-os évjárat friss borait és várom a napot, amikor lassan megjelennek a piacon az év érlelt, nagy borai is.







Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése