2017. február 14., kedd

Feltérképeztük Loire-völgyét

Legalábbis amennyire lehetett klubhelyiségünkből, ízlelőbimbóinkkal és Csillag Attila idegenvezetésével, aki a Testvérvárosi Baráti Kör elnökeként jelentős helyismerettel bír a Loire-völgyben, hiszen Kaposvár francia testvérvárosa Saint Sebastien sur Loire, Nantes harmadik legnagyobb külvárosa. Attila többször járt ott s jó kapcsolatot ápol a helyiekkel, így első kézből tudott nekünk a Loire menti vidékről, természeti és épített értékeiről és saját élményeiről beszámolni. Mindeközben pedig a nantes-i barátok által küldött, jellegzetes loire-i borok sorát kóstoltuk végig, s mondhatni voltak benne nagyon szép tételek, de vörösborok tekintetében nem igazán volt a társaság elragadtatva.

winefolly.com

Hallhattunk pár szót a völgy bortörténelméről, miszerint láss csodát a Loire mentén is a római időben kezdtek borkészítés céljából szőlőt művelni. Természetesen említést nyert a Savariából (Szombathely) származó Márton püspök is, aki Marmoutier-ban alapította az első apátságot a völgyben a IV. században. Megtudtuk azt is, hogy bár a középkortól szépen ívelt felfelé a loire-i borok népszerűsége, bizony a filoxéra vész után nem készültek a borvidéken a régi hírnevükhöz méltó kiváló minőségű, tisztaságú borok, azonban a francia eredetvédelmi rendszer (AOC) 1935-ös elfogadása óta boraik lassan újra a világ élvonalába kerültek.

Loire Franciaország leghosszabb folyója, több mint 1000 km hosszú, de borkészítéssel csak a folyó utolsó kétharmadában foglalkoznak. A borvidék egészen az Atlanti-óceánig követi a Loire-t és négy részre, körzetre tagolódik. Nyugatról keletre: Nantais, Anjou-Saumur, Touraine, Centre körzetek. A körzetek között klimatikus és talajtani különbségek egyaránt vannak. Bár a völgy egésze Franciaország északi, hűvös klímájú borvidékei közé tartozik, nyugatról keletre is jelentős időjárási különbségek adódnak.

Az óceánhoz közeli Nantais körzetben teljesen óceáni klíma uralkodik a maga párás, csapadékos őszével, amely akadályt gördít a kései érésű fajták elé, így erről a vidékről csak korai érésű fajtáktól várhatunk könnyű, gyümölcsös, friss, száraz borokat.

Az Anjou-Saumur és Touraine körzetekben ezzel szemben igen változatos a klíma, erős tagoltságuk miatt különböző és sokféle mezoklíma alakult itt ki, ezért az innen származó borok nagyon változatosak és jelentős lehet az évjáratok közti különbség is.

Aztán a Centre körzet már teljesen kontinentális éghajlatú, ami zord teleket és forró nyarakat jelent a vidéken.


További képek a képre kattintva érhetők el



Lieubeau - Brut Cremant

(Blanc de Blancs) - 30% Folle Blanche, 70% Chardonnay – alk: 11,5%, ár: 2700 Ft körül 

Kiváló nyitó tétel volt. Intenzív, nagyon kellemes illatvilág: élesztős, frissen sült kenyeres kezdetben, majd körtés, almás vonal. Ízében finom citrom és kellemesen, enyhén fanyarkás volt. Szép és élénk savak. Lágyan omló, elegáns bubik. Tetszett. 87 pont.

Lieubeau - Muscadet Sèvre & Maine sur lie 2015
100% Melon de Bourgogne – alk: 12%, ár: 2000 Ft körül 

Visszafogott, virágosabb illatvilág. Laza, könnyed tétel. Kicsit talán alacsonyabb és egyszerűbb savszerkezete volt. Felejthetőbb, de azért jó alapbor. 83 pont.

A Lieubeau család a Loire-völgy nyugati körzetében, a Nantais körzetben borászkodik már a XIX. század eleje óta. A szortimentjükben csupán négy szőlőfajtából készült borok és pezsgők találhatók meg, a melon de Bourgogne (muscadet alapanyag), sauvignon blanc, chardonnay és folle blanche. A Muscadet bor nevében a Sévre & Maine a bor származási helyére utal, a Sévre és a Maine folyók közt elterülő régióra, amely a legjelentősebb muscadet termelő vidék a körzetben és a világon. A sur lie kifejezés pedig a technológiát nevezi meg, ami annyit tesz, hogy a bor rögtön hordóból vagy tartályból lett palackozva a szüretet követő tavaszon, egy seprőn töltött tél után.

Domaine Michel et David Bailly Les Vallons Pouilly-Fumé 2014
100% Sauvignon Blanc - alk: 13%, ár: 4500 Ft körül

Intenzív szőlőillat és licsi. Elsőre nem tűnt annyira fajtajellegesnek, de később visszakóstolva jöttek a sauvignonos jegyek. Gyönyörű egyensúlya volt. Elegáns almás, szőlős ízvilágú. Nekem tetszett nagyon. 89 pont.

A Pouilly-Fumé mindig sauvignon blanc szőlőből készült bort takar, és a Loire-völgyének legkeletibb körzetének, a Centre vidékének egyik fontos településének, Pouilly-sur-Loire környékén termesztett szőlőiből való. A fumé (füstös) jelzőt talán a vidékre jellemző reggeli köd felszállásának füstszerű látványából eredően vagy a szőlőn megjelenő füstre emlékeztető viaszréteg miatt kapta, de egy biztos, az itt készült sauvignon blanc boroknak egyik fő illatjellemzője a füstösség.


Silex d'Orfeuilles Vouvray 2011
100% Chenin Blanc – alk: 12,5%, ár: 5500 Ft körül

Elegáns almás, ásványos és kissé parfümös illat. Hozta az ehhez illő aromákat is. Alma, körte, mineralitás. Testesebb bor volt és ez is nagyon szép volt szerintem. Nálam 89 pont.

Vouvray a Touraine körzet leghíresebb vidéke, és Vouvray név alatt csak 100% chenin blanc szőlőből készült borokat lehet értékesíteni. A Vouvray egy amolyan sokszínű, kaméleon bor, annyiféle iskolázásban létezik. Évjárattól, érettségtől függően lehet könnyű, testes száraz, félédes, édes vagy akár botritiszes bor is, és készülhet belőle habzóbor, pezsgő vagy csendes bor egyaránt. 

Domaine de Montcy - Cheverny Blanc 2014
80% Sauvignon Blanc, 20% Chardonnay – alk: 12,5%, ár: 3300 Ft körül

Illatában gyümölcsös és virágos volt, valamint egy pici füstösség érződött, ami a hordóhasználatra utal. Azt írják, hogy természetes élesztőt használnak és minimális kénre törekednek. Organikus termesztés felé hajlik. Ehhez képest elég könnyednek és visszafogottnak tűnt. Felejthető volt. 81-83 pont.

A Domaine de Montcy szintén a Touraine körzetben, Chevernyben termeli organikus borait. Éghajlatát tekintve átmenet az óceáni és a szárazföldi között, így korai tavasz és enyhe nyár jellemzi, és ez remek feltételeket biztosít a sauvignon blanc számára. A sauvignon-on kívül kisebb mennyiségű chardonnayt, chenin blanc-t, vörösek közül pedig pinot noirt és gamay-t találunk a szortimentben.

Domaine Pierre Martin Chavignol Sancerre 2015
100% Sauvignon Blanc - alk: 13,5%, ár: 4100 Ft körül 

Fajtajelleges, zöldes illatvilágú sauvignon volt. Csalánt, vágott füvet éreztem, de nem volt annyira kifejezett az illat. Kellemes fanyarkás, citromos és zöldalmás aromavilágú volt. Tetszett. 88 pont.

Domaine Pierre Martin Chavignol Sancerre 2014
100% Pinot Noir - alk: 13%, ár: 4800 Ft körül 

A szőlőfajtára jellemzően halvány rubin színe volt. Fűszeres, balzsamos illatvilág. Nagyon szép, egyensúlyos bor volt. Talán a tanninja még egy picit szárított, de éppen csak. A vörösek közül ez tetszett a csapatnak a legjobban. 88 pont.

Sancerre szintén a Centre körzetben található, Pouilly-sur-Loire településsel szinte pont átellenben, a Loire túloldalán. Sancerre névvel főleg sauvignon blanc kerül forgalomba, mely hasonlóképp a Pouilly-Fuméhez rendelkezik füstös jegyekkel, mindamellett pedig a sauvignonra annyira jellemző vágott füves, csalános, macskapisis vonal is felfedezhető. Ezen a borvidéken pinot noirt is értékesítenek Sancerre márkanév alatt, de mivel a legjobb termőhelyeket a sauvignonnak tartják fenn, pinot-ból leginkább könnyebb vörösök és rozék készülnek.

Domaine de Montcy - Cheverny Rouge 2014
Pinot Noir, Gamay és Cot – alk: 11,5%, ár: 5500 Ft körül

Picit naturális volt az illata. Elsősorban inkább fűszeres volt, mint gyümölcsös. Egy kicsit rövidebbnek és egyszerűbbnek tűnt nekem. Meggy volt a vezető aroma. 80-83 pont. 


Domaine Rethore – Saint Nicolas de Bourgeil 2010 
100% Cabernet Franc – alk: 12,5%, ár: 2400 Ft körül 

Az előzőnél még animálisabb illatú volt. Szerintem már túl volt a csúcsán. Ezt éreztem a leggyengébbnek az este folyamán. Nálunk sokkal szebb Franc-ok vannak. Jó indulattal: 80 pont. 


Les Clos Lyzieres Saumur Champigny 2012 
100% Cabernet Franc – alk: 12,5%, ár: 4000 Ft körül 

Könnyed franc volt. Itt már nem is jegyzeteltem, csak beírtam egy 85 pontot.

Az utolsó két tétel Anjou-Saumur körzet borai voltak, és Franciaországban csupán a Loire mentén készítenek cabernet franc-ból önálló vörösborokat. Könnyedebb stílusban készülnek ezek a borok, mint a villányi társaik, amihez bizonyára van némi köze az óceán közelségének, a nedvesebb klímának. Saumur Champigny eredetvédelmi jelzéssel ellátott vörösborok csak a legszebb saumur-i cabernet franc-ból készült borok lehetnek.


Teljes képet nem kaphattunk a Loire-völgy borairól, hiszen a borrégió szőlővel beültetett területe csaknem másfélszer akkora, mint Magyarország összes borvidékeié. Ugyanakkor szép kis betekintést nyerhettünk a boraikon és Attila előadásán keresztül a völgy életébe. Az összes helyi borstílust nem ismerhettük meg, mégis szinte minden Loire-völgyben termelt szőlőfajtából került a borsorba.

A kóstolt borok leírásához Palancsa László kóstolási jegyzeteit használtam fel. 




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése