2016. június 10., péntek

Lendületben a Veritas Borklub

A Veritas Borklub buzgó, mi több egyre buzgóbb kis csapata megalakulása óta immár harmadszor ült össze június 7-én, hogy egy újabb tematikus kóstolóval bizonyítsa a borok iránti lelkesedését.


Az első, áprilisi kóstolón a helyi, azaz somogyi illetőségű borászatok borai kerültek a poharakba. A Borháló kaposvári üzletében tartott kóstolóra a klubtagok maguk gyűjtötték össze a Dél-Balatoni borvidékről a tételeket. Talán a borvidék beskatulyázásáról tanúskodik az, hogy a nyolc bor közül csupán egyetlen egy volt vörös, bár a két rozé valamelyest javította a kék szőlőből készült borok arányát. Így a kóstoló inkább a könnyebb, gyümölcsösebb karakterű borok mustrájává lett, amit szépen koronázott meg a két nagyágyú, a Konyári Jánoshegyi Kékfrankos és a Légli Gesztenyés Rajnai Rizling. (A kóstolt tételek a következők voltak: Garamvári Irsai Olivér, Szt. Kristóf Irsai Olivér - Muscatel, Ikon Rajnai Rizling, Garamvári Chardonnay, Ikon Rozé, Várszegi Rozé Cuveé, Konyári Jánoshegyi Kékfrankos és végül Légli Gesztenyés Rajnai Rizling).


Az áprilisi klubösszejövetelt aztán májusban sikerült szépen átbillenteni a kék szőlő javára, ugyanis Szekszárd következett, ahonnan mindenki a vörös fajtákat favorizálta. Erre az estére Rostás László professzor úr készült egy kis előadással, mivel életének kedves emlékekkel teli részét élte Szekszárdon. Így rengeteg helyi anekdotával átszőtt, szórakoztatóan informális produkcióval tudta még értékesebbé tenni e nagyszerű estét. Megtudtuk például, hogy Szekszárdon a Kálvária utcában 1983-ban felállított bronzszobrot hogyan támadta meg a lisztharmat a 90-es években, vagy hogy mik, illetve kik is azok a tanyamacskák a szőlőhegyen. Az előadásért cserébe egyetlen kérése volt csupán, hogy tősgyökeres szekszárdi borászok boraiból gyűjtsük össze a kóstolandó tételeket, bár hozzátette, hogy Vida Péter is jöhet, jóllehet, ő betelepült borász. Így ezek a következők voltak: Eszterbauer Fuxli, Takler Fuxli, Takler Kékfrankos 2008 és 2011, Vesztergombi Kékfrankos Válogatás 2012, Vida Péter Merlot, Heimann Birtokbor, Taksonyi Sándor Cabernet Sauvignon 2011. Bár a kékfrankosokat illetően voltak viták, legalábbis eltérő vélemények, de az utolsó két bor egyöntetűen nyerte el a klubtagok maximális elismerését. A borok ugyanis harmonikusak, bársonyosak, érettek, mégis gyümölcsösek voltak, volt bennük lendület, elegancia, mondanivaló és hossz.


Így lassan elérkezett a júniusi kóstoló, melyre Dr. Rostás László aktív közbenjárására egyenesen Egerből érkeztek a borok és persze megalkotójuk egyik fele (illetve harmada), Juhász Attila a Juhász Testvérek Pincészetétől. Ez a kóstoló a Veritas Borklub első nyilvános rendezvénye volt, melyre az alapítók hozhatták vendégeiket is. Az így 25 fősre duzzadt létszámú társaság a Rippl-Rónai Villa látogatóközpontjában kapott lehetőséget, hogy hódolhasson borbaráti szenvedélyének.

Nem kevesebb, mint 9 fajta borral kedveskedett a borász a vendégeknek, melyek kóstoltatása közben az Egri borvidékről, a családról, az alulról évek hosszú, szorgos munkájával építkező pincészet és szőlőterületek bővüléséről mesélt, mely birtok mérete mára elérte a 60 hektárt.


A kóstolt borok a következők voltak:

Gyöngybor (Cserszegi fűszeres) 2015: Igazi nyári borkülönlegesség. Már illatában üdítő szőlő és gyömbér illatokkal hódít. Könnyed, bár savai picit visszafogottak, a szénsav szépen lendít rajta.

Sauvignon Blanc 2015: Halvány zöldessárga szín, gyors lefolyás mutatja már szemünknek könnyedségét. Illatában szépen jönnek a fajtajellegek, így a szőlő, a frissen vágott fű és az a bizonyos macska... Savai lágyak, ízében citrusokra hajazó ízvilág, egy pici szénsav jól állna neki.

Olaszrizling 2015: Halvány intenzitású zöldessárga színvilág. Illatában szépen jelentkeznek a hordóhasználatra utaló karakterek. Enyhe szénsav ad lendületet a kortynak, de savai ennek is kicsit lágynak bizonyulnak. Lecsengésében a keserűmandulás búcsú szépen jelzi olaszrizling mivoltát.

Chardonnay Barrique 2014: Az előbbieknél picit intenzívebb, szalmasárga szín. Szép vaníliás, banános, fügés komplex illat, de ízben nem hozta az illat alapján vártakat. Megosztó tétel volt.

Rosé 2015: Hozta a várt Juhászos rozét! Pirosgyümis illat, pirosgyümis íz és pezsgés.

Egri Bikavér 2011: Közepesen intenzív rubin szín. Illatában menta és karamell mellett érkeznek a bogyós gyümölcsök is. Kóstolva kifejezetten jóivású vörös. Fűszeres, közepesen testes, erdei gyümölcsök és csokoládé aromákkal hódítja a borivót.

Egri Kékfrankos Grand Selection 2011: Mély rubin szín. Illata intenzív érett meggy, vanília, tölgy és cherry. Kellően telt és finoman fűszeres. Hozza az illat alapján várt ízvilágot. Kékfrankos rajongóknak kimondottan ajánlott!

Paptag Cuveé 2011: Mély rubin szín. Menta, kakaó, kávé, tölgy. Kóstolva picit sok az alkohol, de hozza a várt karaktereket ízében is. Nagy test, sok, de integrálódott tannin. Igazi nagyágyú!

Geszetnyés Cuveé 2012: Mély rubin szín. Erdei gyümölcsös, tölgyes illat. Bársonyos, kerek, nagy testű bor az erdei gyümölcsök ízvilágával, hosszan tartó lecsengésével. Szép befejezés!

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése