2015. november 14., szombat

Palota Pince - Villa Rustica 2014 (merlot, kékfrankos, cabernet sauvignon)

Középen a Püspöki Palota, mely igazi kincseket rejt
Szép tavaszias nap volt, mikor egy november eleji hétvégén nyakunkba vettük Sümeget. A cél a kirándulás és várnézés volt elsősorban, de szerepelt a programunkban a tavasszal egy Borhálós rendezvényen megismert borász/borászat, Egly Márk pincészete, a Palota Pince meglátogatása is. Sajnos a weboldalon feltüntetett nyitva tartásra nem lehetett hagyatkozni, ugyanis senkit nem találtunk a pincénél, így kicsit csalódottan, de reménykedve a délutáni nyitvatartásban vágtunk neki a várhegynek. Szerencsére késő délután, mikor a várnézést befejeztük, egy nagyobb rendezvényt bonyolítottak éppen a pincénél, így be tudtunk slisszanni vásárolni pár palack bort, de kóstolni és a borásszal picit beszélgetni nem volt lehetőség. Sebaj. Az a tanulság, hogy ha kis borászathoz igyekszünk mindig telefonáljunk előre, mert már többször megjártuk, hogy ad hoc jelleggel nem mindenhol lehet megjelenni.


No, de a bor!
Kerestünk valami könnyedebb vöröst, valami beszélgetős, otthon esténként iszogatóst, és a Villa Rustica névre hallgató házasítást ajánlották. 

Kitöltve is egyből szembetűnik könnyedsége, mikor az egészen áttetsző rubin színű ital szépen, vidáman, játszi könnyedséggel pörög körbe a pohár falán.
Illatában a piros gyümölcsöket idézi, főleg a cseresznyét, epret, málnát és talán a meggyet, melyeket egy ici-pici hordó fűszerez. Érdekes, hogy az eper és málna aromát másnap és harmadnap a hűtőből frissen kivett maradék kitöltésekor éreztem csak. 
Ízében is uralkodnak ezek a gyümölcsök, amiket kis paprikás ízvilág és fűszeresség is kísér. Savai ressek, tanninja alig észlelhető, lecsengése egész hosszú. Nagyon kellemes, könnyed kis ivóbor, nyár esti beszélgetések, kertipartik bora. Számomra inkább ez, mint az oportó, ebben nem érzem azt a megmagyarázhatatlan mellékízt. 85 pont.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése