2015. május 1., péntek

Tavaszi bormozaik

Az elmúlt időszakban nem igazán volt kedvem és energiám borkóstolásokról írni, elvégre bizonyos változtatásokat kellett eszközölnöm itt az oldalon - mint ezt többen gondolom észrevették - a borközösségi projekt egyelőre pihen, így a Borklikk.hu a személyes borélmény blogomként működik tovább úgy, mint a kezdetekben. Kötöttségek nélkül, szabadabban, ahogy jól esik.

Pedig kóstolások voltak, mégpedig szép számmal, bár jegyzetet sokról nem készítettem. Voltak folyóbor kóstolásaim is, mely megér majd egy misét (az anyag már készül hozzá). 

Jártunk kóstolón a Borhálónál, Egly Márk sümegi borász hozta költeményeit egy kis ízlelésre. Márk nem csak a boraival, hanem a sümegi pincefelújítás alkalmával tett, véletlenszerű régészeti feltárásának történetével vagy például a föld vároldalba kézzel történő felhordásáról szóló anekdotájával tette érdekessé az eseményt. 

Egly Márk harmadmagával hozta létre Sümegen a Palota Pincét, nem kisebb célt tűzött ki kis kézműves borászatuk elé, mint hogy majd egy évszázad után újra felemeljék és visszahelyezzék a borászati térképre a Balaton-felvidéki borvidék eme elfeledett kis szegletét. Törekvésük nem reménytelen, hiszen akik már ismerik boraikat, azok rendre visszajárnak hozzájuk, akik pedig eztán fogják kóstolni biztosan kedvet éreznek majd, hogy felkerekedjenek és meglátogassák a Palota Pincét. 

A kóstolón két bor volt, amik személyes kedvenceim voltak. Az egyik egy kékfrankos, melyből csak néhány-száz palack készül évente, és intenzív pirosgyümölcsös illata, jóivású, közepesen testes, fűszeres, meggyes, bársonyosan fanyar ízvilága és hosszú lecsengése tette az est fénypontjává. A bor hibája a túlárazottsága, mely érthető, ha figyelembe vesszük az imént felsorolt mennyiségi és élménybeli érveket.

A második nagy kedvenc a Táblabírák Borának keresztelt 2013-as Chardonnay volt. Zöldes-arany színét finom gliceringyűrű koronázza. Intenzív gyümölcsös illatával veszi birtokba szaglószervünk és rétegekben érkeznek a körtés, almás és citrusos illatok. Kóstolva lendületes savak vezetik a kortyot, illatával harmonizáló gyümölcsösség és keleties fűszerek összhangja húzza nagyon hosszúra a búcsúzó kortyot.

Február és március hónapban szépen elkortyolgattam a meglátogatott somlói borászoktól kapott relikviákat. Elsőként a Tornai Pince 2012-es Birtokbora került sorra. Kitöltve a közepesen mély intenzitású sárgás zöldes színével kacagva, könnyedén szalad körbe a pohárban. Illata friss, ropogós, gyümölcsös, bár egy picit zárkózott. Zamatában ress savak, fémes,de nem túlzó ásványosság és egészen pici borsos fűszeresség. Aromáiban a citrusfélék és egy gondolatnyi ananász. Nem túl összetett, de nem is kell. Friss, üde, nyári fröccsözések, kerti partik kitűnő alapanyaga. 85 pont. 


Várkapitány Pince - Juhfark 2013

Arany szín, pici zöldes reflexekkel. Szégyellős illatában sárgabarack, sárgadinnye, ásványosság és vanílialikőr. A korty kellően vastag, fűszeres és ásványos, de savai sajnos kihátrálnak a korty mögül, így csak nagyon halvány a gyümölcsös jelleg, amit némi érett kajszibarack aroma képvisel. A visszafogott savak a lecsengését is lerövidítik és az alkohol is kilóg a szerkezetből. De! Visszakóstolás egy nap múlva: Kb. 20°C-on előjöttek a savak s mindjárt lett a bornak komplexitása, és ez az ásványosság egyszerűen hihetetlen! 85 pont. 
U.I.: NE HŰTSD!



Aztán hipp-hopp elérkezett március és majd kéthetes borszünet után egy villányi nagybor:

Somogyi Pince - Villányi Cabernet Sauvignon 2008

Mély rubin szín barnás beütéssel. Illata mély, hűvösen fás-meggyes. Aztán ahogy hagyom a pohárban melegedni, úgy nyílik a málnás, szedres, erdei gyümölcsös vonal, melyet pici menta és cser illat támogat a háttérben kis vaníliás, édesfűszeres motívummal kiegészítve. A bor lassan mozog a pohárban, a glicerin szép ívű rajzolatokat hagy az üvegen.
Ne hűtsük! Ha mégis mindenképp várjunk a kortyolással, megéri! Az ízek ugyanis 18-20°C-on komplexebbek és a szárító érzet is kisebb. Én túlhűtöttem, így várnom kellett, de érdemes volt. Az illatok kitárultak, az ízek megnyíltak. Érett bogyósok ízével indít, kesernyés, étcsokis érzet a nyelv tövénél, majd fűszeresség a legvégén, lecsengésben pedig egy hangulatnyi ásványosság motoszkál. Elegáns savak, érett, bársonyos tannin, magas extrakttartalom. Hosszú lecsengését végigkíséri az erdei gyümölcsökre emlékeztető ízvilága, bár az alkohol egy icipicit kiugrik a struktúrából. Mindenképp ételt kíván. 86 pont.



Somogyi Pince - Villányi Merlot 2008

Mély rubin szín barnás reflexekkel. Megbontás után kitöltéskor intenzív palackbuké: málnás, epres. Ezek az aromák azonban hamar elillannak és inkább a szekunder vonal "támad", melyben értő hordóhasználat tükröződik: érett meggyes-likőrös aromák fűszerekkel és kis tölggyel. Az íze remekül harmonizál illatával, lekerekedett savak, bársonyos tannin, kellően telt test és hosszú lecsengés. Az érett meggyet csokoládés ízek kísérik, borsos fűszeresség és kávé gyönyörű elegye. 88 pont.

Egy különleges névnapi ajándék, mely hosszú ideig várt valahol egy polcon:

Ostoros Pince - Debrői Hárslevelű 2005

Mély intenzitású hársméz szín. Intenzív illatok, virág, méz, édeskés, ananászos. Ízében ugyan nem ressek, de még nem is bágyadtak el a savak. Szép harmonikus a korty, kerek savakkal, kis ásványossággal, hangyányi gyömbéres fűszerességgel. Közepes test, lendület és mélység. Mintha lenne mondanivalója. Strukturált, összeérett, finom hosszan tartó búcsúízzel. Jó bor, főleg, hogy egy nagy áruházlánc saját márkás bora, mégis valaki hosszú évekig őrizgette. Persze amint hozzám került én rögtön "kidugtam". Jól tettem! 87 pont.


Mészáros Pál - Cabernet Franc 2012

Sűrű, olajos bor sötét rubin színnel. Illatában első rétegben a pirosbogyósok bukkannak fel: málna, eper majd cseresznye, sőt Garrone Cherry! Ha nem tudnám mi ez, azt hinném, hogy kaptam egy pohár cherry-t, ezért igencsak óvatosan kortyolnék bele. A második rétegben előbukkannak a hordó tölgyes jegyei meg némi ánizs. Ízében is a cseresznye dominál, de azért nem cherry, hála az égnek. A savak és a közepes tannin szép egyensúlyt alkotnak és az alkohol is szépen illeszkedik a struktúrába. A korty közepes hosszan búcsúzik és kellemesen fűszeres emléket hagy a szájban. Fiatal még, de a tannin mégsem szárít túlzottan. Férfias, karakteres, közepesen testes bor. Jó inni! 86 pont.



Aztán nini, mit találtam a polcomon! Egy kis somlai emlék:

Bogdán Birtok - Somlói Juhfark 2012

Közepesen intenzív zöldessárga szín. Gliceringyűrű és boltívek tanúskodnak a beltartalmi értékéről. Illata intenzív ásványos, sárga-húsú gyümölcsökre és csonthéjasokra emlékeztető. Ízlelve ropogós savai tartják a bor gyümölcsösségét, de borsos fűszeressége, átütő ásványossága, diós, mandulás kesernyés lecsengése (mely nem uralkodik el az utóízben) megtölti a szájat és jó textúrájú, jól iható, finom borrá teszi azt. A magas alkohol nem lóg ki a szerkezetből, megvan hozzá a bor teltsége és komplexitása, mégsem vált nehézkessé. Lendületes, ásványos és vérpezsdítő. Van benne virtus! Jöhet még egy pohárkával! 90 pont.






Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése