2014. október 16., csütörtök

Villányi pincészetek nyertek aranyérmet a világ legnagyobb nemzetközi borverseny

A Mundus Vini nemzetközi borversenyen a világ 42 országának több mint 6000 bora közül választották legjobb vörösbornak a villányi Vylyan Pincészet Cabenet Franc válogatásborát, a 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást - tette közzé sajtóközleményében a Villány-Siklósi Borút Egyesület.Villány, 2014. október 13. - Idén 14. alkalommal rendezték meg a németországi Neustadtban a Mundus Vini nemzetközi borversenyt. Az eseményt hivatalosan is a világ legnagyobb borversenyeként tartják számon, amely a két legtekintélyesebb Franciaországban működő nemzetközi szakmai szervezet, az OIV (International Organisation of Vine and Wine), és az UIOE (Union Internationale des Oenologues Paris) védnöksége alatt működik.A 2009-es MANDOLÁS Cabernet Franc dűlőválogatást vörösbor kategóriában nevezték. A versenyen a kóstolást 3 német és 4 nemzetközi zsűritagból álló bizottság végezte.„A díj a legjobb bizonyíték arra, hogy a cabernet franc szőlőfajta Villányban találta meg ideális termőhelyét, a klímának és termőföldnek köszönhetően olyan borokat lehet belőle készíteni, mint sehol másutt a világon. 2009-ben koncentrált, gyönyörű termést szüreteltünk. A 20 hónapos hordós érlelés során figyeltük, kóstoltuk és kiválogattuk a legszebb hordókat, s e tételeket palackoztuk le önállóan MANDOLÁS néven.” – mondta el Debreczeni Mónika, a Vylyan pincészet birtokigazgatója az aranyérmes borról.

„A cabernet franc fajta Villányban betöltött központi, arculatformáló szerepe egyre ismertebbé válik hazánkban, de egy ilyen tekintélyes díj mindig koncentráltan ráirányítja a figyelmet a villányi borokra és növeli az érdeklődést irántuk a nemzetközi piacokon is. A Vylyan Pincészet aranyérme újabb egyértelmű visszaigazolása annak, hogy a Villányi borvidék pincészeteinek összefogása jó irányba halad a 100% fajtatiszta cabernet franc borok közös, Villányi Franc márkanév alatt történő bevezetésével. Gratulálunk az aranyéremhez!” – mondta el Becker Leonóra, a Villány-Siklósi Borút Egyesület elnöke.

A sikereknek köszönhetően a jövő elképzelései között szerepel egy cabernet franc világverseny megszervezése is, amelynek Villány adna otthont, s amely tovább erősítené a borvidék nemzetközi hírnevét. Az első Villányi Franc borok jövő évtől kerülnek forgalomba.

A versenyen ugyancsak aranyérmet nyert a Vylyan Pincészet 2009-es Duenniumja, amely a Duenniumok első olyan évjárata, amelyben 79 %-kal a cabernet franc csúcs-domináns, valamint aBock Pince Syrah 2011-es évjárata is aranyérmes lett. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése