2014. október 16., csütörtök

Jó minőségű a villányi cabernet franc szőlőültetvények termése

Átlagos mennyiségű, de jó minőségű termést adnak az idén a villányi cabernet franc szőlőültetvények, amelyek a borvidék Villányi franc néven forgalomba kerülő vezértermékének alapanyagát biztosítják.



Nagy Gergely, a Villányi Borvidék Hegyközségi Tanácsának titkára az MTI érdeklődésére elmondta: a napokban kezdődött és a jövő hét végéig tartó franc-szüret eddigi tapasztalatai alapján a szőlőnek kedvezett az elmúlt időszak napos, meleg időjárása.


"A must cukorfoka jó, a savak kerekek, vagyis a termés alkalmas arra, hogy az elvárt magas minőségű prémium borok készüljenek belőle" - jegyezte meg.


Nagy Gergely kitért rá: a 80 százalékban vörösborokat adó villányi borvidéken másfél ezren foglalkoznak szőlőtermesztéssel, a 2500 hektáros területből 319 hektárnyi a cabernet franc ültetvény.


Vezető villányi borászok és borászathoz kapcsolódó szakmai szervezetek képviselői májusban jelentették be: a cabernet franc vörösbor lesz a borvidék vezérterméke, a prémium és szuper prémium kategóriás cabernet franc fajtaborok a jövőben Villányi franc márkanév alatt kerülnek a fogyasztók elé.


Döntöttek arról, hogy a Villányi franc márkanevet a jövőben különböző kampányok, rendezvények szervezésével szeretnék "bevezetni", megtanítani a szakmának és a borivó közönségnek.


A cabernet franc-ra azután esett a választás, hogy a belőle több neves villányi pincészetben készülő elegáns, összetett, gazdag, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal bíró bort kóstolva Michael Broadbent brit borkritikus az angol Decanter magazinban megjelent jegyzetében azt írta: a cabernet franc megtalálta természetes otthonát Villányban.


A helyi termelők szerint a nagy extrakt tartalmú, ízében a kökényre, az erdei szamócára és szilvára is emlékeztető villányi cabernet franc fajtaborok nemcsak a hazai, hanem nemzetközi borversenyeken is kiváló eredménnyel szerepelnek.


Jó példa erre a Vylyan Pincészet 2009-es Mandolás nevű cabernet franc dűlőválogatása, amelyet a legjobb vörösbornak választottak a közelmúltban rendezett Mundus Vini nemzetközi borversenyen, amelyen a világ 42 országának több mint 6 ezer bora mutatkozott be.



MTI 2014. október 16.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése