2014. október 31., péntek

Ruppert Ákos - Villányi Pinot Noir 2011

A januári CEWI tanfolyam óta érdekel jobban a pinot noir, és mivel megjött a vörösbor szezon, hát megkezdem e bor tanulmányozását és megismerését is. Eddig a vörösbor számomra a kékfrankos, a merlot és a cabernet fajták voltak, de ettől az évtől kezdve a pinot noir is beszállt ebbe az elitbe. Ruppert Ákosék pinot-jával kezdtem, akiket a Villányi Franc kóstolón ismertem meg, és boraikkal és a termeléshez való hozzáállásukkal rögtön elnyerték szimpátiámat.


Színe a pinot noir borokra jellemzően halvány gránátvörös, pereménél kissé barnás. Vékony gliceringyűrűvel ékesíti a pohár szélét. Nem túl tolakodó illatában először a hordó édeskés füstös jegyeit érezni majd lassan kibontakozik a pirosgyümölcsös jelleg megspékelve kis likőrösséggel, földdel és gombával. Kóstolva íze harmonizál illatával, de egy kicsit több savat kívánt volna a szám. Ízében túlérett cseresznye és keserűlikőr az uralkodó, de megbújik benne egy ici-pici málna és valami gombás aroma is. Van benne valami pikáns, fülledt íz, amitől igazán csábító volt. Komplex bor magas alkohollal, de közepes testtel, ezért nagyon kell vele vigyázni. 85 pont.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése