2014. szeptember 25., csütörtök

Megnőhet a hazai borágazat lobbi-ereje Brüsszelben

A magyarországi borágazat lobbi-erejének növeléséről tárgyalt Budapesten az Európai Bortermelő Régiók Gyűlésének (AREV) francia elnöke - osztotta meg velünk a hírt sajtóközleményében a Koch Borászat.Bár több magyarországi megye is tag az AREV-ben, felmerült, hogy a magyar termelők befolyását jelentősen növelné, ha a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) is belépne a legnagyobb és legbefolyásosabb európai borász szakmai szervezetbe. AREV tagságával, a szervezet kötelékében, a HNT a legmagasabb brüsszeli fórumokon is képviselhetné a magyar termelők érdekeit.„Amikor meghívtam Magyarországra Jean-Paul Bachy-t, az AREV elnökét, még nem tudtam, hogy fordulat állhat be a hazai borágazat és Brüsszel viszonyában” - idézi fel Koch Csaba, a Hajós-Bajai Borvidéki elnöke, az „ Az Év Pincészete 2014”díj nyertese, milyen meglepetéssel érkezett szeptember közepén vendége, a legnagyobb európai borszakmai szervezet francia elnöke. 
A tárgyalásokon Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke, és Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke is részt vett. Bachy úr jelezte, hogy érdeklődéssel figyelik a HNT aktív, példamutató tevékenységét. Felvetette, jóval hatékonyabbá válna a magyarországi borászok érdekérvényesítő tevékenysége, ha az egyes borvidékek, megyék vagy régiók mellett, a hazai borágazat legnagyobb szakmai szervezete, a HNT is csatlakozna az AREV-hez.Koch Csaba örömmel állapította meg, Jean-Paul Bachy és Tornai Tamás érdemben tárgyalt az EU belső borpiaci szabályozásáról, így könnyen lehet, hogy rövidesen fordulat áll be a magyar borágazat és az AREV viszonyában.
A szorosabb együttműködés azért lenne különösen hasznos, mert a brüsszeli hivatalokkal napi kapcsolatban álló AREV-en keresztül a magyarországi borászok is erőteljesebben képviselni tudnák az érdekeiket. Az elnök itt tartózkodása alatt rövid látogatást tett Szekszárdon a Heimann Borászatban, Hajós- Baján a Koch Borászatban és a Kunsági Borvidéken a Frittmann Borászatban. 
Jean-Paul Bachy, miután köszöntötte a 23. Budavári Borfesztivál közönségét, belevetette magát a magyarországi borok kóstolásába. A francia szakember nemcsak a díjnyertes Koch-borokról és a hajós-bajai termelőkről nyilatkozott elismerően, hanem az egész magyar szőlőbor ágazat közelmúltban elért eredményeit is méltatta, mialatt a Borfesztiválon Villánytól Tokajig szinte minden régió borait kóstolta.

Koch Borászat 2014.09.25.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése