Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat Koch Csaba hajós-bajai borász pincészete nyerte el. A szőlőművelési innovációjáról is ismert borvidéki elnök, borakadémikus borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.
„A Hajós-Bajai Borvidék tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású szőlőterületein a legmagasabb Magyarországon a napsütéses órák száma. Fontos, hogy mindezeket a csodálatos természeti adottságokat kiegészítse a borász szaktudása és alázata. Alapelvem, hogy nem szeretnék okosabb lenni a természetnél, ezért arra törekszem, hogy a szőlő a lehető legjobban érezze magát a dűlőinkben” - vallja Koch Csaba borász, a 2014-es Év Pincészete-díjjal kitüntetett Koch Borászat tulajdonosa és borásza. Aki még azt is hozzáfűzi, hogy csak kiváló minőségű szőlőből készülhet jó bor. Ha ugyanis a szőlő nem jó minőségű, akkor teljesen felesleges a 21. századi technológia, a drága hordó ˗ soha nem lesz jó a bor. Mint mondja, „a szőlő ízét, aromáját és zamatát megőrizzük, ezért később elővigyázatos, kézi szüret, korszerű és kíméletes feldolgozás során segítjük borrá átlényegülni a bogyókat.”
Innováció a szőlőművelésben
Sokan felteszik a kérdést, hogyan tud a Koch Borászat ennyire versenyképes áron, számtalan hazai és nemzetközi borversenyen is visszaigazolt, magas minőségű borokat készíteni. A hagyományos szőlőművelésnél viszonylag kis felületű a növény lombozata. Ha nagyobb lombozatot hagyunk, és természetes módon hagyjuk növekedni a növényt, jelentős mértékben nő a szőlő fotoszintetizáló képessége. Minél nagyobb árnyék vetül a szőlőültetvény talajára, minél nagyobb a lombozat, annál több napfény kerül a bogyókba, majd a poharunkba. A szőlőnek sokkal nagyobb, és szellősebb lesz a lombozata. Jelentős mértékben csökken a zöldmunka, így a kézi munkaerő költsége, és jelentős mértékben nő a bor minősége. A magas minőségű borok a megszokottnál olcsóbban kerülhetnek a polcokra.
A jövő útjai
A borászat fejlődésének alapja a folyamatos, fenntartható fejlődés, a tanulás és az innováció. A szőlőültetvényeken minimálisra csökkentették a mesterséges anyagok használatát, rovarirtót egyáltalán nem alkalmaznak, ahogyan műtrágyát sem. Permetezőszerből is lényegesen kevesebbet használnak, amióta áttértek a saját innovációval kifejlesztett szőlőtermelési módszerükre. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével hosszú évek óta együttműködik a borászat, és Kozma Pál professzor úrral az ott szelektált szőlőklónokat a Hajós-Bajai borvidéken is tesztelik. Terveik között szerepel további 20 hektár biotermesztésre alkalmas szőlőfajta telepítése.
Háttérinformációk a Koch Borászatról
A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, amit egy 40 hektáros, összefüggő szőlőterület ölel át, alig egy kilométerre Borota községtől. VinArt néven működő pincészet Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található. A pincészethez tartozó kiváló fekvésű szőlőültetvények a Villanyi borvidék egyik legjobb termőhelyen, a diósviszlói Imrevölgyben találhatóak.
- 1969-ben született, Császártöltésen nőtt fel.
- Őse, tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedéssel és szőlő-, bortermeléssel foglalkozott.
- Első szőlőültetvényét 1991-ben kapta nagyapjától.
- Felsőfokú tanulmányaimat a szegedi József Attila Tudományegyetemen biológus hallgatóként kezdtem, majd agrármérnöki diplomát szereztem, később szőlész-borász szakmérnökként diplomáztam Kecskeméten.
- A kezdeti néhány szőlősorhoz minden évben további területeket vásárol és mára 110 hektár nagyságú szőlőbirtok és a hozzá tartozó pincészetünk van a hajós-bajai borvidéken, Borotán.
- Hajósi hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, tagja a Magyar Bor Akadémiának
- Nős, négy gyermeke van.
Néhány fontos adat a Koch Borászatról
A borászat éves termelése kb. 800 ezer palack minőségi bor.
A Koch Borászat Hajós-Bajai területei számokban
Összes termőterület: 110 hektár
Cserszegi fűszeres: 45 hektár
Cabernet Sauvignon: 20 hektár
Ottonel muskotály: 8 hektár
Pannónia: 8 hektár
Bácska: 7 hektár
Chardonnay: 6 hektár
Cabernet Franc: 6 hektár
Kékfrankos: 4 hektár
Rajnai rizling: 3,5 hektár
Pinot Noir: 2 hektár
Kadarka: 0,5 hektár
A Koch Borászat Villányi területei (VinArt birtok):
Összes termőterület: 10 hektár
Cabernet Sauvignon 3,7 hektár
Cabernet Franc 2,8 hektár
Merlot 0,7 hektár
Shyra 0,3 hektár
Telepítésre váró 2,5 hektár.
Fontosabb versenyeredmények (válogatás):
Évjárat
|
Fajta
|
Borverseny időpontja
|
Borverseny neve
|
Elért eredmény
|
2013
|
Portugieser
|
2014
|
Portugieser du Monde
|
Arany
|
2013
|
Hajós-Bajai Kadarka
|
2014
2014
|
Kadarka Nemzetközi Borverseny
Duna Borrégió Borverseny
|
Arany
Arany
|
2013
|
Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres
|
2014
|
Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny
International Wine Challange
|
Champion
Bronz
|
2013
|
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Rosé
|
2014
|
Le Mondial du Rosé
|
Ezüst
|
2012
|
Hajós-Bajai Kékfrankos Rosé
|
2013
2013
|
I. Nemzetközi Villányi Rozé Borverseny
MTA
|
Nagy arany
A Magyar Tudományos Akadémia Bora (első helyezés)
|
2012
|
Villányi Cabernet Sauvignon - Kékfrankos Rosé
|
2013
|
I. Nemzetközi Villányi Rozé Borverseny
|
Nagy arany
|
2012
|
Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres
|
2013
|
Temerini Nemzetközi Borverseny
|
Champion
|
2012
|
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon
|
2014
|
Jubileumi Országos Borverseny
|
Best buy vörösbor
|
2011 (első szüret)
|
Hajós-Bajai Kadarka
|
2013
|
Kadarka Nemzetközi Borverseny
|
Champion
|
2011
|
Hajós-Bajai Cabernet Franc
|
2013
|
Prestige Reserve Club Borverseny
|
A best buy kategória győztese
|
2011
|
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique
|
2013
2014
|
Syngenta Borverseny
Szegedi Borfesztivál Borverseny
|
Nagy arany
Nagy arany és a borfesztivál legszebb vörösbora
|
2011
|
Villányi Cabernet Sauvignon Classicus
|
2014
2013
|
Syngenta Borverseny
Egyházi és Világi Borok Versenye
|
Nagy arany
Nagy arany
|
2011
|
Villányi Cabernet Sauvignon Prémium
|
2014
|
International Wine Challenge
|
Ezüst (94 ponttal!)
|
2011
|
Villányi Csanád Cuvée
|
2014
2014
|
Syngenta Borverseny
Egyházi és Világi Borok Versenye
|
Arany
Arany
|
2009
|
Hajós-Bajai Kései Szüretelésű Chardonnay
|
2014
2013
|
Les Citadelles du Vin, Bordeaux
Vinagora Nemzetközi Borverseny
|
Arany és különdíj
Arany
|
2007
|
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique
|
2011
2011
|
Országos Borverseny
EU-elnökségi válogatás
|
Kategóriagyőztes
Magyarország legjobb tíz vörösbora között
|
2007 (első szüret)
|
Villányi Cabernet Sauvignon Prémium
|
2010
2010
|
Villányi Borverseny
Prestige Reserve Borverseny
|
Villány Város Bora (legmagasabb pontszámú Cab. Sauvignon)
Grand Award Nagydíj
|
2007 (első szüret)
|
Villányi Cabernet Sauvignon Classicus
|
2010
2010
|
Pannon Bormustra
Vinagora Nemzetközi Borverseny
|
Csúcsbor
Arany
|
2006
|
Hajós-Bajai Ice Wine Rajnai Rizling
|
2014
|
Jubileumi Országos Borverseny
|
Arany
|
Az Év Pincészete-díjról
A díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Az Év Pincészete-díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, legalább 50 hektáros birtokkal rendelkező borászatok kapják.
Az eddigi díjazottak
2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék
2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék
2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék
2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék
2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék
2009 Szöllősi Pincészet, Ászár-Neszmélyi Borvidék
2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék
2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék
2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Dél-Balatoni Borvidék
2005 Disznókő, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Ászár-Neszmélyi Borvidék
2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátraaljai Borvidék
Nincsenek megjegyzések :
Megjegyzés küldése