2014. szeptember 3., szerda

A Koch Borászat lett az Év Pincészete 2014-ben!

Az egyik legrangosabb hazai szakmai díjat Koch Csaba hajós-bajai borász pincészete nyerte el. A szőlőművelési innovációjáról is ismert borvidéki elnök, borakadémikus borai már számtalan hazai és nemzetközi versenyen bizonyítottak.



„A Hajós-Bajai Borvidék tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású szőlőterületein a legmagasabb Magyarországon a napsütéses órák száma. Fontos, hogy mindezeket a csodálatos természeti adottságokat kiegészítse a borász szaktudása és alázata. Alapelvem, hogy nem szeretnék okosabb lenni a természetnél, ezért arra törekszem, hogy a szőlő a lehető legjobban érezze magát a dűlőinkben” - vallja Koch Csaba borász, a 2014-es Év Pincészete-díjjal kitüntetett Koch Borászat tulajdonosa és borásza. Aki még azt is hozzáfűzi, hogy csak kiváló minőségű szőlőből készülhet jó bor. Ha ugyanis a szőlő nem jó minőségű, akkor teljesen felesleges a 21. századi technológia, a drága hordó ˗ soha nem lesz jó a bor. Mint mondja, „a szőlő ízét, aromáját és zamatát megőrizzük, ezért később elővigyázatos, kézi szüret, korszerű és kíméletes feldolgozás során segítjük borrá átlényegülni a bogyókat.”


Innováció a szőlőművelésben



Sokan felteszik a kérdést, hogyan tud a Koch Borászat ennyire versenyképes áron, számtalan hazai és nemzetközi borversenyen is visszaigazolt, magas minőségű borokat készíteni. A hagyományos szőlőművelésnél viszonylag kis felületű a növény lombozata. Ha nagyobb lombozatot hagyunk, és természetes módon hagyjuk növekedni a növényt, jelentős mértékben nő a szőlő fotoszintetizáló képessége. Minél nagyobb árnyék vetül a szőlőültetvény talajára, minél nagyobb a lombozat, annál több napfény kerül a bogyókba, majd a poharunkba. A szőlőnek sokkal nagyobb, és szellősebb lesz a lombozata. Jelentős mértékben csökken a zöldmunka, így a kézi munkaerő költsége, és jelentős mértékben nő a bor minősége. A magas minőségű borok a megszokottnál olcsóbban kerülhetnek a polcokra. 

A jövő útjai

A borászat fejlődésének alapja a folyamatos, fenntartható fejlődés, a tanulás és az innováció. A szőlőültetvényeken minimálisra csökkentették a mesterséges anyagok használatát, rovarirtót egyáltalán nem alkalmaznak, ahogyan műtrágyát sem. Permetezőszerből is lényegesen kevesebbet használnak, amióta áttértek a saját innovációval kifejlesztett szőlőtermelési módszerükre. A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével hosszú évek óta együttműködik a borászat, és Kozma Pál professzor úrral az ott szelektált szőlőklónokat a Hajós-Bajai borvidéken is tesztelik. Terveik között szerepel további 20 hektár biotermesztésre alkalmas szőlőfajta telepítése.


Háttérinformációk a Koch Borászatról

A borotai központú Koch Borászat a Hajós-Bajai borvidékhez tartozik, amit egy 40 hektáros, összefüggő szőlőterület ölel át, alig egy kilométerre Borota községtől. VinArt néven működő pincészet Nagyharsányban, a Villányi borvidéken található. A pincészethez tartozó kiváló fekvésű szőlőültetvények a Villanyi borvidék egyik legjobb termőhelyen, a diósviszlói Imrevölgyben találhatóak.


Koch Csaba
- 1969-ben született, Császártöltésen nőtt fel.
- Őse, tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedéssel és szőlő-, bortermeléssel foglalkozott.
- Első szőlőültetvényét 1991-ben kapta nagyapjától.
- Felsőfokú tanulmányaimat a szegedi József Attila Tudományegyetemen biológus hallgatóként kezdtem, majd agrármérnöki diplomát szereztem, később szőlész-borász szakmérnökként diplomáztam Kecskeméten.
- A kezdeti néhány szőlősorhoz minden évben további területeket vásárol és mára 110 hektár nagyságú szőlőbirtok és a hozzá tartozó pincészetünk van a hajós-bajai borvidéken, Borotán.
- Hajósi hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai Borvidék elnöke, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, tagja a Magyar Bor Akadémiának
- Nős, négy gyermeke van.


Néhány fontos adat a Koch Borászatról


A borászat éves termelése kb. 800 ezer palack minőségi bor.


A Koch Borászat Hajós-Bajai területei számokban

Összes termőterület: 110 hektár
Cserszegi fűszeres: 45 hektár
Cabernet Sauvignon: 20 hektár
Ottonel muskotály: 8 hektár
Pannónia: 8 hektár
Bácska: 7 hektár
Chardonnay: 6 hektár
Cabernet Franc: 6 hektár
Kékfrankos: 4 hektár
Rajnai rizling: 3,5 hektár
Pinot Noir: 2 hektár
Kadarka: 0,5 hektár


A Koch Borászat Villányi területei (VinArt birtok):


Összes termőterület: 10 hektár
Cabernet Sauvignon 3,7 hektár
Cabernet Franc 2,8 hektár
Merlot 0,7 hektár
Shyra 0,3 hektár
Telepítésre váró 2,5 hektár.



Fontosabb versenyeredmények (válogatás):


Évjárat
Fajta
Borverseny időpontja
Borverseny neve
Elért eredmény
2013
Portugieser
2014
Portugieser du Monde
Arany
2013
Hajós-Bajai Kadarka
2014


2014
Kadarka Nemzetközi Borverseny
Duna Borrégió Borverseny
Arany


Arany
2013
Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres
2014
Országos Cserszegi Fűszeres Borverseny

International Wine Challange
Champion




Bronz
2013
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Rosé
2014
Le Mondial du Rosé
Ezüst
2012
Hajós-Bajai Kékfrankos Rosé
2013


2013
I. Nemzetközi Villányi Rozé Borverseny
MTA
Nagy arany


A Magyar Tudományos Akadémia Bora (első helyezés)
2012
Villányi Cabernet Sauvignon - Kékfrankos Rosé
2013
I. Nemzetközi Villányi Rozé Borverseny
Nagy arany
2012
Hajós-Bajai Cserszegi Fűszeres
2013
Temerini Nemzetközi Borverseny
Champion
2012
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon
2014
Jubileumi Országos Borverseny
Best buy vörösbor
2011 (első szüret)
Hajós-Bajai Kadarka
2013
Kadarka Nemzetközi Borverseny
Champion
2011
Hajós-Bajai Cabernet Franc
2013
Prestige Reserve Club Borverseny
A best buy kategória győztese
2011
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique
2013

2014
Syngenta Borverseny
Szegedi Borfesztivál Borverseny
Nagy arany

Nagy arany és a borfesztivál legszebb vörösbora
2011
Villányi Cabernet Sauvignon Classicus
2014

2013
Syngenta Borverseny
Egyházi és Világi Borok Versenye
Nagy arany

Nagy arany
2011
Villányi Cabernet Sauvignon Prémium
2014
International Wine Challenge
Ezüst (94 ponttal!)
2011
Villányi Csanád Cuvée
2014

2014
Syngenta Borverseny
Egyházi és Világi Borok Versenye
Arany

Arany
2009
Hajós-Bajai Kései Szüretelésű Chardonnay
2014


2013
Les Citadelles du Vin, Bordeaux
Vinagora Nemzetközi Borverseny
Arany és különdíj

Arany
2007
Hajós-Bajai Cabernet Sauvignon Barrique
2011

2011
Országos Borverseny
EU-elnökségi válogatás
Kategóriagyőztes
Magyarország legjobb tíz vörösbora között
2007 (első szüret)
Villányi Cabernet Sauvignon Prémium
2010




2010
Villányi Borverseny



Prestige Reserve Borverseny
Villány Város Bora (legmagasabb pontszámú Cab. Sauvignon)
Grand Award Nagydíj
2007 (első szüret)
Villányi Cabernet Sauvignon Classicus
2010

2010
Pannon Bormustra
Vinagora Nemzetközi Borverseny
Csúcsbor

Arany
2006
Hajós-Bajai Ice Wine Rajnai Rizling
2014
Jubileumi Országos Borverseny
Arany




Az Év Pincészete-díjról


A díjat 2002-ben alapította a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Magyar Bor Akadémia és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége. Az Év Pincészete-díjjal a magyar borászatban irány-és mértékadó, legalább 50 hektáros birtokkal rendelkező borászatok kapják.
Az eddigi díjazottak

2014 Koch Borászat, Hajós-Bajai Borvidék
2013 Ikon Pincészet, Balatonboglári Borvidék
2012 Mészáros Borház, Szekszárdi Borvidék
2011 Thummerer Pincészet, Egri Borvidék
2010 Pannonhalmi Apátsági Pincészet, Pannonhalma-Sokoróaljai Borvidék
2009 Szöllősi Pincészet, Ászár-Neszmélyi Borvidék
2008 Vylyan Zrt, Villányi Borvidék
2007 Bock Pincészet, Villányi Borvidék
2006 Garamvári Szőlőbirtok, Etyek-Budai Borvidék, Dél-Balatoni Borvidék
2005 Disznókő, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
2004 Neszmély Hilltop Borászati Zrt, Ászár-Neszmélyi Borvidék
2003 Oremus Szőlőbirtok, Tokaj-Hegyaljai Borvidék
2002 Nagyrédei Szőlőskert Rt., Mátraaljai Borvidék

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése