2014. július 22., kedd

Megnyílt a Garay élménypince Szekszárdon

Megnyílt hétfőn a Garay élménypince Szekszárdon, a város legrégebbi borospincéjében egyedülálló turisztikai attrakciónak szánt komplexumot közel kétszázmillió forintos európai uniós támogatással alakították ki.

A 780 négyzetméteres élménypincét Kiss Eliza, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Horváth István (Fidesz-KDNP), Szekszárd polgármestere, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) alpolgármester, Bálint Zoltán, a Szekszárdi Vagyonkezelő Kft. ügyvezető igazgatója és Heimann Zoltán, a szekszárdi borvidék elnöke adta át.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón Horváth István elmondta: a szekszárdi önkormányzat 2012-ben közel százmillió forintért vásárolta meg a város központjában épült történelmi pincét, ahol az Új Széchenyi Terv 198 millió forintos támogatásával hozták létre a borászatot bemutató élménypincét. A pince kínálatában 30 szekszárdi borászat és két pálinkaház 220 fajta bora és pálinkája szerepel. A város célja az, hogy országosan egyedülálló módon, a modern kor igényeinek megfelelően, ugyanakkor a hagyományokat tiszteletben tartva ismertessék meg a borászatot a széles közönséggel - mondta.

A projektet lebonyolító önkormányzati vagyonkezelő cég ügyvezetője, Bálint Zoltán beszámolt arról, hogy a XIII. századi eredetű építmény négy ágában alakították ki az élménypincét, amely 64 tablón és 11 infografikán, köztük interaktív képernyő segítségével nyújt élményszerű ismereteket a borról a látogatóknak a magyar mellett angol és német nyelven is. A Garay pincével, amely a szekszárdi borokat az egyes pincék árain kínálja, és 70 fős éttermi résszel is rendelkezik, új turisztikai szegmens nyílik meg Szekszárd előtt - tette hozzá.

Ismertetése szerint a látás-, hallás- és mozgássérültek számára akadálymentes létesítmény kialakításánál törekedtek a zöldenergia hasznosítására, az épületet hőszivattyúval és talajkollektorral fűtik, és óránként 1500 köbméteres kapacitású légcserélő biztosítja az egészséges levegőt.

A borkultúrát többek közt a művészet, a technológia, a gasztronómia oldaláról bemutató pince egyik érdekessége, hogy a látogatók illatkapszulák segítségével érzékelhetik a borok egyedi aromáit, gyümölcsös vagy borhibára utaló illatát. A bemutató "gasztrokereke" ahhoz ad segítséget, hogy a szekszárdi borfajtákhoz melyik étel illik a legjobban, és az élménypince vendégei számos más interaktív lehetőség mellett kipróbálhatnak egy borbíráló programot is.

MTI 2014. július 21.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése