2014. május 30., péntek

Harmincezer üveg Brunello di Montalcinót hamisítottak Olaszországban

Nem biztos, hogy minőségi nedű van a jó nevű olasz vörösborok palackjaiban - derült ki abból a hatósági akcióból, amelynek során harmincezer üveg hamisított bort foglaltak le a héten a hatóságok.
Toscana, Umbria, Liguria és Lazio tartomány pincéiben, palackozó üzemeiben, szupermarketjeiben és borüzleteiben foglalták le a palackokat a sienai rendőrség emberei. 
Az egész világon ismert Brunello di Montalcino, Chianti, Falanghina és más védett, ellenőrzött és garantált eredetű itáliai borok nevét feltüntető címkék ellenére a palackok silány mennyiségű asztali borral voltak tele. A vevő Brunellót vásárolt, de valójában tízszer olcsóbb bort kapott. 
A csalásra csak az üvegbontás után derülhetett fény, mivel a címkék és a palackon feltüntetett védjegyek tökéletes másai voltak az olasz állam által kibocsátott eredetieknek. 
A becslések szerint a borhamisító szervezet több százezer eurós nyereségre tett szert. A banda feltételezett tagjai ellen vizsgálat indult. 
A Brunello-termelők semmilyen módon nem hozhatók kapcsolatba a csalással. Pincéink képviselik a sértett felet - hangoztatta Fabrizio Bindocci, a Brunello-termelőket tömörítő konzorcium elnöke. 
Az Il Sole24Ore olasz gazdasági napilap adatai szerint 2007 óta Olaszországban kétszeresére emelkedett a borhamisítás mértéke. 2013-ban 31 millió értékben foglaltak le hamisított bort és 15 embert tartóztattak le.




MTI 2014. május 30.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése