2014. május 31., szombat

Szakértők egyeztettek a problémás olasz borimportról

Szakértői egyeztetést tartottak szakmai érdekképviseleti szervek és államigazgatási szervek bevonásával a magyar borpiacot veszélyeztető olasz borimportról, amely nyomott áron, illetve feltételezhetően részben a feketekereskedelemben jelenik meg a magyar piacon - mondta Font Sándor, a Fidesz országgyűlési képviselője, a parlament mezőgazdasági bizottságának tagja az MTI-nek pénteken.



A megbeszélésen a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Központi Statisztikai Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki főosztálya és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakértői vettek részt.
Font Sándor elmondta, hogy Olaszországból megdöbbentően alacsony, 80 forintos literenkénti áron érkezik bor, ez veszélyezteti a magyar piacot. 

Jelezte: tavaly a szőlő felvásárlási ára kilónként 90-130 forint volt Magyarországon, az ebből előállított alapbort 120-170 forintos literenkénti áron tárolták be. Eddig tisztázatlan okok miatt Olaszország ehhez képest fél áron exportálja az országba a bort. A jelenséget Ausztriában és Németországban is érzékelték. A probléma nemcsak az alacsony ár, hanem az olasz borok egy részének feltételezhető megjelenése a feketekereskedelemben. 

Ismertetése szerint az olasz a kereskedelemstatisztikai adatok azt mutatták: tavaly folyamatosan nagyobb volt a borexport Magyarországra, mint amennyi a magyar importadatokban megjelent. Ez csak úgy lehetséges, ha az onnan elinduló szállítmány nem hivatalosan érkezik meg az országba, azaz egy része számlázatlan, áfa nélküli termékként kerül forgalomba, "eltűnik" - mutatott rá Font Sándor. 

Tavaly és tavalyelőtt közel azonos mennyiségű, 330 ezer hektoliternyi olasz bor érkezett lédig tömegborként Magyarországra, az első negyedévben időarányosan ez nem lassult, tendenciává vált - fogalmazott. 

Rámutatott arra, hogy az alacsony ár eddig nem okozott problémát a belföldi forgalmi helyzetben.
Font Sándor jelezte azt is, hogy a nemzetközi statisztikai adatok bekérése folyamatban van az ügyben érintett külföldi szakhatóságoktól és társszervektől. A bort több borvidéken működő magyar borászatok importálják, nagyobb mennyiségben az Alföldről, akik így a hazai drágább borkészletükhöz nem nyúlnak hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az így kialakult folyamat rendkívül nagy feszültséget keltett a gazdálkodók körében, a 80 forintos literenkénti borral számolva mintegy 40 forintos kilogrammonkénti árral kellene kalkulálni az őszi szüretre, ami a teljes szőlészeti-borászati ágazat felszámolásához vezethetne.

Közölte: a probléma felismerésével együtt kezdeményezte a helyzet tisztázását, a megoldás érdekében részben jogalkotási, részben szakhatósági lépéseket kell tenni.

A tárgyalásokon számos megoldási javaslat született, amelyeket júniusban, a kormányalakítást követő héten a Vidékfejlesztési Minisztériumhoz és a Miniszterelnökséghez is eljuttatnak. A kormányt kérik, hogy a szüret kezdetére ezek közül válasszák ki azokat, amelyekkel stabilizálni lehet a magyar borpiacot.

Font Sándor közölte, hogy az ügyben augusztusig mindenképpen szeretnének tiszta helyzetet teremteni.




MTI 2014. május 30.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése