2014. január 17., péntek

Matias Pincészet - Pinot Blanc 2008 (hordós érlelés)

Egy újabb pörgős hét után már alig vártam, hogy péntek este legyen és megbonthassak egy üveg bort. Az időjárás továbbra is tavaszias, ezért az év végi boraimból maradt két palack - a Mészárosék féle Hidaspetre Cabernet Franc és a Matiasék Pinot Blanc-ja - közül a fehéret választottam. A Hidaspetrét valami különlegesebb alkalomra tartogatom, mondjuk a WSET oklevél megünneplésére. Már kaptam e-mail-t a CEWI-től: jövő hét végén indul a tanfolyam Pesten a Hotel Zenitben. Izgatott vagyok és lelkes. Jól fog esni egy pár napos kiruccanás, szerintem nyaralás óta nem mozdultam ki Kaposvárról, ha nem számítjuk a Borszemináriumokat.
A pinot blanc egy Burgundiából származó fehér szőlő fajta, ezért is hívják még fehér burgundinak is. Hazánkban összesen 160 hektáron termesztik leginkább az Egri-, a Balatonboglári- és az Etyek-Budai Borvidékeken, de ez a tétel a Pécsi Borvidék szülötte.

"Bírálata" közben hosszan tanakodtam, bizonytalanná tett ez a bor. A külső jegyei kifogástalanok: olajosan folyó, lassú lefolyású, rendelkezik koronával, vastag gyűrűvel, színe sötétsárga, tükör tiszta. Illata intenzív, kicsit émelyítő. Először nektár, majd egy kis sárgadinnye, kicsit melegedve ananász. Ízlelve üdítő savak, tüzes alkohol (14%), visszamaradt cukor - amely enyhén émelygőssé teszi a bort, kis kesernye - ami némelyik kortynál ízlett, némelyiknél zavaró, szinte kozmás. Illatban gazdag, tartalmas, tüzes, kerek bor hosszú lecsengéssel. Talán kicsit több sav, kevesebb kesernye és édesség jobb lenne. 84 pont.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése