2013. december 14., szombat

Matias Pincészet - Badacsonyi Szürkebarát 2008

A múlt hétvégén párom vett egy könyvet az egyik könyvesboltban, és kapott egy borvásárlási kupont ajándékba, melyet náluk a Matias Pincészet egyik borára lehet beváltani. Egyből eszembe jutott, hogy Matiaséknak többek között Badacsonyban is van szőlőjük, és a múltkor úgyis megittam volna a szürkebarátot, így hát kapva az alkalmon utánanéztem, van-e nekik badacsonyi szürkebarátjuk. És van! Irány a könyvesbolt, kupon beváltva. Nagyon szeretem a Matias borait, legalábbis a fehéreket, amit eddig sikerült kóstolnom tőlük, mikor legutóbb Villányban beültünk a borozójukba, és több bort is kóstoltunk keresve egy régi "ismerőst", melyet Bertold barátom annak idején szoktató borként kapott valakitől, és pár éve Szilveszterkor együtt fogyasztottuk el, és mindannyiunknak iszonyúan ízlett, viszont a nevét elfelejtettük. Ezért ittunk több bort is náluk, hátha rálelünk, de nem találtuk.
"Jól" kezdődött a várva várt kóstolás, ugyanis hogy, hogy nem dugóhúzáskor a dugóhúzóval valahogy kidaráltam a dugó negyedét, és addig esetlenkedtem vele, mígnem sikeresen belenyomtam a palackba. Hogy ez az én hibám volt-e, vagy kiszáradt dugóé, nem tudom, de a boron nem érződött dugóhiba. Mindenesetre kényszerdekantáltam egy üveg teás kancsóba, átszűrve egy darab gézen, hogy megszabadítsam a dugódaraboktól. 
A "dekanter"
Kitöltve mozgékony, csendes, szalmasárga bort láthatunk gyorsan tűnő habbal. Illata először intenzív (áttöltés közben), majd zárkózott. Gondolom a szellőztetés miatt. Halványan citrusfélékre utaló illatjegyeket fedeztem fel benne. Aztán jött a korty. Nyelvemen elfektettem, ahogy kell, megjárattam a számban, lenyelés előtt még meg is rágtam, és jött a méz aroma, ahogy fújtam ki az orromon a levegőt. Lenyeltem, s hosszú lecsengésében citromra emlékeztető utóíz jelentkezett. (Csak nem mézes-citromos tea volt előzőleg a "dekanteremben"?) 
Összességében egy harmonikus, üdítő, tartalmas, igazán badacsonyi szürkebarátot kóstolhattam, amilyet kerestem. Illatban gazdag, tartalmas, tüzes bor. És most irány Umberto Eco és a Foucault inga! E bort kortyolgatva különösen nagy élmény lesz olvasni.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése