2013. november 9., szombat

Vesztergombi Pincészet - Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2009

Egy húzós hét után szerettem volna péntek este levezetni egy nívós, testes, magas alkoholtartalmú szekszárdi cabernet sauvignonnal, ezért munka után az első utam a közeli bevásárlóközpontba vezetett, ahol viszonylag rövid válogatás után bukkantam a Vesztergombi Pincészet 2009-es Cabernet sauvignon-jára, mellyel már szemezgettem pár hete. Szóval megvettem, aztán miután hazaértem vele, kiraktam az erkélyre, mivel úgy ítéltem meg, hogy ez a kellemes kinti kb. 16°C-os hőmérséklet pont a legjobb hőfokra fogja hűteni, mire hazaérek az új edzőtermünk tatarozása utáni takarításból. Nem tévedtem, a hőfok pont tökéletes volt, de a bor még jó pár perc szellőztetés után is jellegtelen. Egy webshopban a következőt írták róla: "Mély, édes illatában vanília és klasszikus fekete ribizli, kóstolva tökéletes egyensúly, gyümölcsök, elegáns cseresség."

Megbontás után majdnem negyed órát szellőztettem, majd kitöltve, míg a külső jegyeit és illatát elemezgettük, még további kb. 5 percet szellőzött. Habja szépen tűnő, rózsaszín, lefolyása lassú, tükrösen tiszta mély, rubin vörös, széle vastag, lila gyűrűvel. Úgy tűnt megfelel a várakozásainknak, amit megerősített az intenzív gyümölcsös (eper, málna) illat. Órákig el tudtuk volna szagolgatni, ha nem vágytunk volna már annyira az ízére és az idegeket simogató hatására. Ízlelés alapján egy markáns savtartalmú, tüzes (14% alkoholtartalmú), telt testű, intenzív, gyümölcsös bort kóstolhattunk hosszú utóízzel és rendkívül magas tannintartalommal, ami sajnos tönkretette a bor összhangját. E magas tannintartalom olyannyira szárító érzetűvé tette a bort, hogy a gyümölcsösséget a második kortytól már lehetetlen volt érezni, sőt semmilyen ízt nem lehetett érezni. Önmagában nagyon nehezen iható, ezért különféle borkorcsolyákkal tettük élvezetesebbé. A sajt sokat segített a bor ízén, kiemelte gyümölcsös jellegét, de az is olyan volt, mintha éretlen gyümölcsöt ennék. Talán érettségét tekintve szétesett, egyensúlya pedig diszharmonikus. Rossz ár érték arány.
Többek között a Terroire bejegyzésem igazolását szerettem volna ezzel a borral is alátámasztani, de annak ellenére, hogy nem a legjobb választás volt e bor, én azt hiszem, a bor testessége, viszkozitása, illata is arról tanúskodik, hogy a neves Bordeaux-i borvidék boraihoz közelíthető a Szekszárdi borvidék bordeaux-i jellegű borainak minősége. Mindenesetre, hogy jobban meggyőzzem magam ebben a hitemben, szükség lesz egy másik szekszárdi suvignon kóstolására. 


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése