2017. november 20., hétfő

In Memoriam Konyári János

Elhangzott Kaposváron, 2017.június 8-án a Somogyi Borfesztivál Borvacsoráján 

Konyári János gyakran járt a szakmában mások előtt, most is előttünk jár, de egy másik ösvényen, azon, melyre egy kegyetlen kór kényszerítette és amelyről nincs visszatérés. 


János 1951-ben született. Debrecenben mezőgazdasági középiskolában érettségizett, majd kertészeti egyetemre került. A 70-es években érkezett Somogyországba, s a balatonboglári gazdaságban kezdett dolgozni. A magánosításkor a Szent Donátus Pincészet főborásza, majd ügyvezetője lett. Közel két évtizede alapította családi pincészetét. Az egykori Tihanyi Apátság területén termesztett kékszőlőt is, és a dél-balatoni borokat megismertette a világgal. 2008-ban kiérdemelten nyerte el az Év bortermelője címet.

Többször szerveztünk együtt - a szakmai rendezvények záróvacsoráján - borkóstolót, ahol szívesen mutatta be minőségi borait, de sosem volt bőbeszédű. Mindig azt mondta, hogy a borok beszéljenek helyette. Azok valóban szóltak, sőt a fantázianevük azt is elárulta, hogy a balatoni borvidék melyik területéről valók. Gondoljunk csak a Sigillum Loliense, a 18. századi Lelle pecsétjéből keresztelt boraira.

Konyári Jánosra a szakmai és emberi tisztaság volt jellemző, az érdek és az érdem sosem keveredett.

Többször invitáltam Veritas Borklubunkba is, de a kegyetlen kór már akadályozta. 

Most bizonyára ránk tekint... 

János, Isten veled, nyugodj békében!

                                                                                                                                           dr.Rostás László
alapító tag – Veritas Borklub
                                                        

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése