2017. március 25., szombat

Légli Ottó - Banyászó 2012

Mielőtt nekiálltam (ill. nekiültem) volna a borklub születésnapjáról szóló tudósításomat megírni, megnyitottam Légli Ottó Banyászó Olaszrizlingjét, amihez akkor jutottam, amikor személyesen Ő tartott nekünk kóstolót a boraiból. Dedikált példány volt, egy értékes darab, de már így is áttelelt a szekrény tetején. Sokáig halogattam, hogy valami alkalmat találjak a megbontására, de mióta megpimpósodott néhány palack villányi csúcsvörös a tárolóban kb. két éves tárolás alatt, nem szívesen tartogatom hosszú ideig a boraimat. Dehát mi lenne alkalmasabb időpont egy bor megbontására, mintsem a Veritas Borklub balatonboglári borokhoz készült borvacsorával ünnepelt születésnapjáról készülő bejegyzés írása? Csúszott is egy napot a bejegyzés közzététele, annyira lekötött a bor, olyan jól elvoltunk mi ketten. Szerencsére csak annyit kellett javítani emiatt a szövegben, hogy "tegnap múlott egy éve..." lett az "éppen ma múlott egy éve..." kezdés helyett.

Kitöltöttem, és játszottam egy ideig vele a poharamban. Pergettem, szagolgattam, s néhányszor elismételgettem magamban: banyászó, banyászó, banyászó. Elgondolkodtam, vajon mi ihlette a hegy vagy dűlő névadóit. A tokaji Nyulászó-dűlő ugyebár - ahogy azt a Borrajongón olvastam - onnan kapta a nevét, hogy a 16. században a főurak előszeretettel jártak ide nyulakra vadászni. Ezen logikából kiindulva talán a Banyászóra banyászni, azaz banyákra, boszorkányokra "vadászni" jártak? Ki tudja, talán egyszer kiderül, mindenesetre kíváncsi lennék a történetére, ha valaki ismeri, írja meg nekem! A fantáziámat beindította, gondolom valami középkori boszorkányhistória húzódik mögötte.

Akárhogy is, a bor illatából nem a középkor szaglik ki. Tiszta és intenzív, több évszakot is megidéz. Tavaszi virágok, nyári gyümölcsök, karácsonyi sütemények. Ízlelve teljesen száraz, nagy testű, egész szájat kitöltő bor. A forró évjárat ellenére megvan a kellő lendülete, és a magas alkohol is szépen megfér a szerkezetben. Fűszeresség, parasztbarack és olajos magvak ízei hancúroznak a szájban, majd relatív hosszan maradnak is vendégei. 86 pont.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése