2015. december 28., hétfő

Karácsonyi borok jegyzete

Alapos hátrányban vagyok borkóstolást illetően, ugyanis jelentősen csökkent az elmúlt időszakban a borkóstolásra szánt idő és bor mennyisége. Ezért karácsonyra megajándékoztam magam (no meg a családot is, de főleg magamat) némi borral, melyeket persze próbáltam az ételekhez párosítani. Mondhatni volt sikerélmény.

Radics Barnabás - Pazar Nagy-Somlói Olaszrizling 2009 (13%)

Színe intenzív arany. Tiszta, nagyon intenzív illat, komplex aromákkal. Először aszús, botrityses jegyekbe ütközik az orr, majd lehet szálazgatni. Fűszer vonalon kivehető a gyömbér és a vanília, a gyümölcsösségét pedig kis ananász, sárgadinnye, birskörte és kajszi erősíti, de még a hársméz is meg-megjelenik benne. Ízében inkább az érettebb és aszalt gyümölcsök ízei töltik meg a szájat egy gondolatnyi fehér borssal. Nagyon szép, élénk, érett savak, sűrű korty, közepesnél picit nagyobb test és pont annyi alkohol, amennyit elbír a szerkezete. Igazi karácsonyi bor: illat és zamatanyagban gazdag, komplex, telt és harmonikus fehérbor. Ragyogóan illett tyúkpörkölthöz (pedig nem vörös!). 93 pont.  

Fritz Pincészet - Fehér Kadarka 2015 (11%)

Tiszta, halvány szalmasárga szín. A bor még egészen primőr, idei termés. Parfümös illata igen intenzíven tükrözi a szőlő gyümölcsösségét és juttatja eszünkbe a tavaszi virágokat, de zöld alma és lime is mutatkozik benne. A kortyot ropogós savak teszik igazán gyümölcsössé, egy egészen kevés szénsav pedig még üdébbé. Ízében zöld alma, citrom, fehér bors és a végén egy pici kesernye. Szerethető, könnyű kis fehérbor, bár egy kicsit túláradó, szárazsága ellenére émelygős. A kortyot lenyelve íze nagyon hosszú emléket hagy a szánkban. Szentestén aperitifnek kínáltam a halászlé előtt. 85 pont.

Merfelsz Pincészet - Fuxli 2014 (13%)

Málnabor! Színében halvány piros. Illata szégyenlősen közelít az orrhoz, mégis csodaszép málna bukét bocsát ki, mely után epekedve várja az ember, hogy belekortyolhasson. Ebben a kortyban aztán szép ropogós savak vezetik szánkba málnás, szedres gyümölcsösségét, melyet pikánssá tesz borsos fűszeressége. Teste könnyednél picit teltebb, éppen csak mutatkozó tanninja különös, egészen kellemes, grapefruitos kesernyét okoz a végén, ami a hosszú-hosszú lecsengése után még tovább marad. A karácsonyi halászlé közben és után töltöttem belőle. A hal mindenképp könnyű bort kívánt, viszont a paprika és csípős íze már valami komolyabbért kiáltott, de testes vörössel azért ütötték volna egymást. Ezért választottam hozzá Fuxlit. Üdítő gyümölcsösségével és enyhe fűszerességével szép párt alkotott a halászlével; nem akart ráülni, nem akarta elnyomni, de nem is veszett el az étel szánkban hagyott íze mögött. Pont harmonizált, pont ez kellett hozzá. 89 pont.

Ezekkel a borokkal be is fejeződött a karácsony, pedig lett volna még mit kóstolni, és lett is volna mit enni hozzá, de a hedonista életmóddal csínján kell bizony bánni, nehogy szó érje a ház elejét! 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése