2014. szeptember 28., vasárnap

Matias Pincészet - Szekszárdi Cabernet Franc 2009

Hűvösebb esték beálltával gondoltam itt az ideje a komolyabb, testesebb vörösboroknak, így leemeltem a polcról egy nyár óta őrzött darabot: egy palack cabernet sauvignon-t a Matiastól (legalábbis azt hittem). Elkezdtem szaglászni, kortyolgatni, ízlelgetni, és megjegyeztem magamban, hogy milyen franc-os ez a bor; erre megnéztem a palackot, és tényleg: Cabernet Franc 2009. No sebaj, örültem magamnak, hogy legalább az íze alapján felismertem. Talán nem volt hiábavaló az a rengeteg megkóstolt tétel akár Villányban, akár a Borszemináriumon.



Megbontottam és kitöltöttem a bort. Vártam vele legalább 10 percet, mielőtt a kezembe vettem a poharat, elvégre hűtőből vettem ki, úgyhogy melegednie is kellett, meg egy kis szellőztetés sem ártott neki, hiszen pár éve be volt zárva egy palackba az ital, hát hadd szabaduljon a palackbukétól.
Először döntögettem, pörgettem a pohárban és a küllemét figyelgettem. Szép mély bordó, de inkább rubin szín, kis barnás széllel (hiába, már nem mai darab). Vastag gliceringyűrű, lassú lefolyás, boltívek a poháron... hm! Az illata intenzív feketebogyós és erdei gyümölcsös jegyekkel van tele. A legerősebb a fekete áfonya, de megjelenik a fekete ribizli és egy pici málna is. A háttérben a hordó éppen csak jelen van, egyáltalán nem tolakszik, de szépen alátámasztja az illatstruktúrát, mint a gerendák a tetőszerkezetet.

Ízében is szépen érkeznek a bogyós gyümölcsök, melyeket kis borsos fűszeresség kísér. Nagyon harmonikus bor, testes, érett, kisimult tanninokkal. Ez a bor olyan koncentrált és olyan komplex, hogy a magas (14,5%!) alkohol szépen beleolvad a struktúrába. Lecsengése hosszú, melynek végén egy kis kávés, étcsokoládés kísérőmotívum is megjelenik. 94 pont.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése