2014. szeptember 15., hétfő

IV. Villányi Prémium Bormustra

A XVIII. Európai Bordalfesztiválon rendezi meg a Villányi borvidék hagyományos borkóstoló rendezvényét 18 pincészet részvételével. A mustrán kizárólag prémium minősítésű borokkal találkozhat a közönség.




A XVIII. Európai Bordalfesztivál ünnepélyes gálaestje előtt rendezik meg a Villányi borvidék presztízsborait felvonultató Villányi Prémium Bormustrát. Az Európa férfikarait, vokálegyütteseit, és népzenei előadóit felvonultató nemzetközi bordalfesztivál gálaműsora előtt 18 villányi pincészet tart jótékonysági borkóstolót a rendezvényközpont aulájában. A Villányi borvidék pincészetei a zászlóshajónak tekintett prémium cabernet franc-t főszereplőként mutatják be 100%-os és házasított változatokban. A fajtatiszta, 100% prémium és szuper prémium franc a közeljövőben Villányi Franc márkanév alatt kerül a fogyasztók elé. A szervezők az eladott belépőjegyekből befolyó összeggel a bordalfesztivál megrendezését támogatják.

„A bormustra rendezvény kiválóan alkalmas arra, hogy a nemzetközi fesztiválon résztvevő külföldi művészek megismerhessék és hírét vihessék a világban legnagyszerűbb borainknak, továbbá, hogy a belépőjegyekből befolyó összeggel a borvidék borászai támogathassák ennek a világszerte párját ritkító fesztiválnak az évről-évre történő megrendezését. Az idei bormustrán a cabernet franc kapja a főszerepet, ami jól kifejezi a Villányi borvidék fajta iránti hosszú távú elköteleződését.” – mondta Becker Leonóra, a Villányi-Siklósi Borút Egyesület elnöke.


A Villányi eredetvédelmi rendszer minősítései

A Villányi borok egyéni karakterüket a termőterület különleges adottságainak köszönhetik. A helyi termelők célja, hogy az egyedülálló sajátosságokkal rendelkező boraikat egyértelmű jelzéssel lássák el, amely garanciát jelent a vásárlók számára, legyenek bárhol a világban. A villányi borászatok közössége 2006-ban a borvidékről származó borok védjegyéül a Kikerics virágot választotta, amely a Villányi szőlőből készült borokhoz hasonlóan egyedülálló jellegzetessége a vidéknek, és bevezette az országosnál is szigorúbb villányi eredetvédelmi rendszert.

Az eredetvédelmi rendszer kijelöli a borvidék határait, és meghatározza azokat a feltételeket, amelyek maradéktalan teljesítése nélkül egy bor nem kaphatja meg a minősített státuszt. A minősítésre létrehozott testület a Villányi Borvidék Borbíráló Bizottsága. A szervezet feladata a borvidéken készített borok forgalomba hozatal előtt történő minősítése, és a származási bizonyítvány kiadásának engedélyezése.

A nyugat-európai rendszereket mintának tekintő Villányi Minősítési Rendszer ugyanakkor nem csak azt garantálja, hogy a védjeggyel elátott termékek a villányi borvidéken termesztett szőlőből készülnek, de egy idei változtatásnak köszönhetően minőség szerint is, immár három kategóriába sorolja a villányi borokat. A három kategória a classicus, a prémium és a szuper prémium bor. A Villányi borok többsége a classicus kategóriába tartozik, amelybe a borvidékre és a fajtákra jellemző borokat csoportosítják. A prémium kategóriába azok a termékek kerülnek (a minősített borok több mint 30%-a), amelyek a classicus-nál szigorúbb szabályozásnak tesznek eleget, és sokkal több egyedi dűlő jelleget, és sajátságos értéket mutatnak fel.

Idén májusában a Villányi borvidék bejelentette, hogy átdolgozta eredetvédelmi rendszerét és életre hív egy új super prémium kategóriát. A változás lényege, hogy a prémium és az új super premium kategóriákba sorolt fajtatiszta 100% cabernet franc-ok Villányi Franc márkanév alatt kerülnek majd a boltok polcaira, várhatóan 2014 utolsó negyedévében.


IV.Villányi Prémium Bormustra borai és pincészetei:

Bock Pince - (Capella Cuvée, 2008)
Csányi Pincészet -(Kővilla Válogatás Cabernet Franc , 2009)
Gere Attila Pincészete - (Cabernet Franc Selection, 2009)
Gere Tamás és Zsolt Pincészete - Cabernet Franc Válogatás, 2009)
Günzer Tamás Pincészete -(Bocor Franc, 2011)
Halasi Pince -(Cabernet Franc, 2011)
Heumann Pincészet -(Cabernet Franc, 2011)
Hummel Pincészet -(Panterra, 2011)
Jackfall Bormanufaktúra -(Grand, 2009)
Janus Borház - (Örömbor, 2008)
Jekl Pincészet -(Il primo 2012)
Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok -(Kúria Cabernet Franc, 2007)
Mokos Családi Pincészet (Cabernet Franc Barrique, 2009)
Polgár Pincészet (Cabernet Franc, 2009)
Tiffán Ede és Zsolt Pincészete -(Lucia, 2009)
Vinatus Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)
Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - (Cabernet Franc, 2009)
Wassmann Pince Bioborok - (Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc, 2011)

IV. Villányi Prémium Bormustra program:

• 16.30-18.30 Prémium Bormustra- állófogadás és borkóstoló az aulában

• 19.00 a XVIII. Bordalfesztivál gálakoncertje a koncert teremben


Jegyek megvásárolhatóak elővételben külön-külön, illetve kedvezményes, kombinált jegy formájában a XVIII. Európai Bordalfesztivál szombati (szeptember 27.), Kodály Központban tartandó gálakoncertjére, illetve az azt megelőző IV. Villányi Prémium Bormustrára.

További információ: http://villanyiborvidek.hu/hu/programok/833_iv-villanyi-premium-bormustra

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése