2014. augusztus 27., szerda

Burgenland - Egy palacknyi napfény


Burgenland az osztrák bor bölcsője, egyben a világ legősibb borrégiója. A borkészítés hagyományát és a legrégibb szőlőtermesztő közösség munkáját 2700 évvel ezelőtti borivó edényben talált megkövesedett szőlőszemek vagy épp 1200 éves borászati oklevelek tanúsítják.


Napjainkra a különleges adottságokkal rendelkező vidék a borászatban alkalmazott technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően olyan bortermelő területté vált, mely a minőségi osztrák borászat mércéje lett. Pia Pfeinsl borásznő, a Strehn pincészet szakértő sommelierje a régió különlegességét és borait mutatja be.





A 15.000 hektáron elterülő bortermelő vidék kiváló talajával, száraz, meleg klímájával, melynek nedvességtartalmát a Fertő tó szabályozza, ideális körülményeket biztosít a szőlőtermesztésnek. A burgenlandi bortermelés alapvetően kézműves jellegű, hiszen termelőnként relatíve kicsi, átlagosan 22,3 hektár terület áll rendelkezésre a műveléshez. A szőlőskertek nagy része a Neusiedlersee-Seewinkel Nemzeti Park közepén található és a Fertő tó, valamint a nagyszámú sóstó közelségének köszönhetően különleges minőségű borok előállítását teszi lehetővé. Több mint harminc fajta fehérbort termelnek Burgenlandban, a tartomány szőlődűlőinek csaknem felén fehér szőlőt termesztenek, mint a fehér burgundi, szürke burgundi vagy a chardonnay.


A Podersdorf–Illmitz–Apetlon háromszögben, az úgynevezett Tózugban a mikroklíma és a homokos talaj kifejezetten a desszertborok készítésének kedvez. A hőmérséklet és a páratartalom ideális feltételeket kínál a bor előállításhoz szükséges nemes penésznek, míg a termőföld adottságai a szőlő magas cukorfokában játszanak fontos szerepet.

„A szőlőtermő vidékek Burgenlandban rendszerint családi kézben vannak, így a hagyomány és a filozófia magasan a világtrendek felett áll, és egy olyan stílussal bír, ami nemzetközileg is egyedi, így az autentikus a leginkább találó szó a régió boraira. A mi kékfrankosunk például rendkívül népszerű a New York-i sommelier körökben autentikus jellege miatt” – mondja a Strehn pincészet borszakértője.


A „Kékfrankos-ország”-ként is titulált közép-burgenlandi borvidék az osztrák vörösbortermelés egyik fellegvárának számít, a térség agyagos talaja ideális a szőlőfajta termesztéséhez.

A kékfrankos a legjelentősebb burgenlandi vörösborfajta, melynek készítéséről már egy 1200 évvel ezelőtti oklevélben is említést tesznek. A térség borászai nem csak a tartományban, de Ausztria-szerte elismert borászoknak számítanak, így Weninger, Lehrner, Kerschbaumer, Wellanschitz már nemzetközi díjakat is magukénak tudhatnak.



„A burgenlandi borászat különlegessége a minőségi szőlők sokszínűségéből ered, melyek épp az éghajlati- és talajadottságoknak köszönhetik változatosságukat. Készítünk gyümölcsös borokat, de ugyanolyan jelentőséggel bírnak a testes burgundi fehérborok, az elegáns, karakteres vörösborok és édes borok is” – mondja Pia Pfeinsl borásznő.

A dél-burgenlandi borvidék Burgenland legkisebb borvidéke, mely számos érdekességet kínál. A mindössze 500 hektárnyi szőlőből, amely elsősorban Eisenberg környékén található, kiváló terroir borok származnak. Az autentikus vörösborokat, ezek közül is leginkább a kékfrankost itt különösen ásványos fűszeresség jellemzi. A régió bortermelésében komoly szerepet játszanak még az elegáns, pikáns fehérborok, valamint a régió specialitása, az ősi uhudler bor is.

Baglyok bora, az uhudler

Négy amerikai direkttermő a Ripatella, a Delaware, a Concord és az Elvira egyedülálló természetes ötvözete, mely hasonló különlegességnek számít, mint az olasz fragola. A műemlékvédelem alatt álló heiligenbrunni borospincék számítanak az uhudler központjának, ahol minden évben megrendezik az uhudler újbor fesztivált. Hogy honnan származik az uhudler elnevezés, pontosan nem tudni, azonban egy legenda szerint egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után az ember tekintete egy bagolyéhoz kezd hasonlítani.

Ahol a múlt és a jelen találkozik




Napjainkban számos olyan pincészetet találunk Burgenlandban, melyek kiválóan ötvözik a tradicionális borkészítés hagyományát a modern technológiával és nemcsak építészeti, hanem borászati szempontból is különlegesek.



Egyre több burgenlandi borász kötelezte el magát az olyan építészeti megoldások mellett, amelyek modern és elegáns légkörben mutatják be a borkészítés több száz éves múltra visszatekintő helyi hagyományait. Emellett olyan újszerű technológiát alkalmaznak a borkészítés során, mely Európában is egyedülálló, így a Hillinger borászat is, mely a Lajta lejtőjének oldalában látványos építészeti megoldásokkal büszkélkedik, Európa egyik legmodernebb borászata.



„A burgenlandi borkészítés azért innovatív, mert a minőségi bortermelés a világ többi nagy bortermelő régióihoz képest itt egészen fiatal. Élénk eszmecsere folyik a fiatal, határokat nem ismerő borászok között a bor jövőjéről, elkészítéséről és arról, hogy hangsúlyozható még inkább az italok sokszínűsége, különlegessége” – teszi hozzá a szakértő.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése