2014. április 23., szerda

"Jó bor az, amiből innál még egy pohárral" - Országh Pince, Szőlőskislak

A Balatonboglári borvidék pincészeteinek feltérképezéséhez bevallom előítéletekkel álltam neki. Hogy ennek az oka a helyi borgazdaság borainak köszönhető-e vagy mert ismeretségi körömben van egy-két ember, akik nem szívesen isszák a borvidék borait, és ennek hangot is adnak, azt nem tudom, de most, hogy már a negyedik borászt látogattam meg a Balaton déli partján, megnyugodhat a kedves olvasó: igenis jó borok vannak a déli parton. Kellemes aromákkal megáldott, kedves fehérborok, melyek közül sikerült kóstolnom rendkívül izgalmas tételeket is, frissítő rosé borok és gyümölcsös vörösek birodalma ez.

Szóval Országh Bernát pincészetéhez már az előítéleteimet levetkezve érkeztünk. Országhék Balatonboglár közvetlen szomszédságában, Szőlőskislakon folytatják tevékenységüket. Családi vállalkozás az övék, Országh Zoltán indította a vállalkozást 1994-ben 3 hektáros birtokkal, de mára már 10 hektáron termelnek szőlőt, és 2008 óta Zoltán fia Bernát vezeti a gazdaságot. Zoltán soha nem erőltette rá fiára a borgazdaság egykori átadásának terhét. Amikor kellett persze kérte fia segítségét a munkában, fiatal korában Bernát utálta is a birtokot a munkára vesztegetett idő miatt, amely időt nem a barátaival tölthetett a Balaton parton. De teltek az évek és a Soós István Borászati Szakközépiskola elvégzése után a Corvinus Borászati Tanszékén eltöltött évek során mégis jött egy varázsütés, illetve egy varázsbor, aminek köszönhetően Bernát megszerette a családi vállakozást. Aztán az egyetem elvégzése után jött a nagybetűs élet. Egy borászati segédanyagokat gyártó cég hazai lerakatának volt a területi képviselője, így rengeteg borásszal ismerkedhetett meg, és a tőlük szerzett tapasztalatokat hasznosítva igazán felkészülten vehette át a vállalkozást.  Területeik eloszlanak a vidéken. Van ültetvényük a lellei Kishegyen, Rózsapusztán és Jánoshegyen, ahol királyleánykát, muscat ottonelt, olaszrizlinget, kékfrankost, merlot-t, és chardonnay-t termelnek. Alkalmaznak reduktív és akácfahordós érlelési módszereket egyaránt. Boraikat 2014-től kezdve már csak palackban fogják árúsítani, mert az elmúlt évek folyamán jelentős minőségi átalakuláson mentek keresztül és elérték azt a színvonalat, hogy kizárólag az igényesebb borfogyasztók felé fordítsák figyelmüket. Ennek szellemében alakították ki látványpincéjüket, a 25-30 ember befogadására alkalmas borkóstoló helyiségüket és igényesen kialakított vinotékájukat is. Bár borversenyeken is megmérettetik magukat, eredményeik is vannak szép számmal, de Bernát nem tartja igazán fontosnak e versenyeket, ugyanis filozófiája szerint nem az a jó bor, amit szakértők pontozás alapján ítélnek annak, hanem az ő szavaival élve: „...jó bor az, amiből innál még egy pohárral”, tehát a vendég, a fogyasztó úgyis eldönti, mit is szeret, melyik is az a bor, amelyik megérdemli, hogy igyon még belőle, és Országhékhoz több visszajáró vendég le is teszi rendre a voksát a boraikra.

Egy kicsit beszélgettünk a terroir-ról is. Mint már sokszor említettük, nagyon fontos a klíma szempontjából a Balaton hőmérsékletkiegyenlítő hatása és az északi part hegyeinek felfelé irányuló légáramlatai, melyeknek köszönhetően a nagyobb jégesők „átugorják” a borvidék szőlőültetvényeit. A talajt tekintve jobbára lösz és homok talaj a jellemző és kisebb mértékben barna erdőtalaj, de Bernát felhívta figyelmünket, hogy a Balatonboglári borvidék igen tagolt, és bizonyos fekvésű dűlők nagyon szép vörösborokra képesek, mivel nagyobb mennyiségű napsugarat kapnak, és szerencsés esetben még a Balaton vizének a napfényvisszaverő hatásában is részesülnek.

Bernát egy üveg chardonnay habzóbort bontott, mikor a jövőről kezdtünk beszélgetni, ugyanis a borász nagy szerelme a pezsgő, és a csak néhány éve folyó habzóbor készítése egy későbbi pezsgőgyártáshoz szükséges tapasztalatszerzés. „Ez egy 20 éves terv” - vallotta be Bernát, mivel még tapasztalatokra, szabad és minőségileg helytálló alapanyagra, megfelelő feldolgozóra és tárolókapacitásra van szükség hozzá, ez pedig mind idő és pénz. Közelebbi tervek közt egy szivarszoba kiépítése szerepel, ahol prémiumkategóriás borok kóstolására lesz lehetőség. Akárcsak apja, ő sem szeretné erőltetni fiára a borászatot. „Én már akkor is örülni fogok, ha 20 év múlva, egy meleg nyári estén, Jánoshegyen egy zsúpfedeles teraszon rozézgatva fiam újratölti kiürült poharamat. Ha nem érzi magáénak a borászkodást, ne csinálja, nem fogom ráerőltetni. Számomra az a fontos, hogy olyan szakmát válasszon magának, amit szeret és amiben ki tud teljesedni, hogy boldog élete legyen.”

Az Országh Pince elsősorban borkóstolással várja betérő vendégeit, de előre leegyeztetett időpontban, nagyobb csoport érkezése esetén étkeztetést is vállalnak.

Elérhetőségeik:

Szőlőskislak, Boglári u. 15.
06-30/986-21-28



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése