2014. április 9., szerda

A balatoni bor - második állomás: Orbán Gergely, Balatonrendes

Keszthely felől érkeztünk, s Badacsonyt elhagyva már csak néhány kilométert kellett autózni, hogy megérkezzünk a Balaton part legkisebb településére, melynek határában, közvetlenül a 71-es főút mellett magasodik fölénk a Kerekesdomb tetején, több hektárnyi, éppen éledező szőlőültetvénnyel körülölelve az Orbán Pince. A meredek kaptatón felérve gyönyörű kilátás nyílik a szemünk elé a Balaton felé, melyet a pincészet is kihasznál az épület elé létesített „sörpadokkal” fokozván a látogatók számára a borivás élményét, amely élmény Orbán Gergelynél nem merül ki pusztán a kilátásban és az alkoholfokban. A betérők rendkívül izgalmas borokkal, és ha szerencséjük van, és tudnak néhány szót váltani Gergővel, egy nagyon művelt, fantasztikus borásszal ismerkedhetnek meg. Ugyan egyelőre csak két fajtával – a szürkebaráttal és a chardonnay-val - foglalkozik, ezeket különböző eljárással elkészítve, más-más karakterű borrá varázsolja őket. Mindegyik szőlőből készít tisztán acéltartályos reduktív eljárással, és vegyesen acéltartályos erjesztés után barrique hordóban való érleléssel bort. Mindkét esetben battonage eljárást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy az erjedést követően 1-7 hónapig finomseprőn érleli tovább a borait, hogy ízének változatos, mélyebb és összetettebb karakterei legyenek. A beszélgetés során Gergely külön kiemelte, hogy a szüret időpontját mindig úgy választja ki, hogy olyan magas mustfokkal rendelkezzen a gyümölcs, hogy 13% feletti alkoholtartalmú borokat tudjon belőle készíteni. A pincészet hazánkban régi, de elfeledett hagyományt próbál meg feléleszteni az ürmösbor készítésével. A kiválasztott gyógynövényeket a musttal együtt erjesztik, ezáltal a vízben és az alkoholban oldódó komponensek is kioldódnak a növényből, így ízben is és egészségre gyakorolt hatásában is a maximumot lehet kihozni belőle. Sajnos azonban a piac nem mutatott rá akkora érdeklődést, hogy érdemes legyen folytatni a készítését, ezért átmenetileg szünetelteti az ürmösbor projektet.


Gergely bár borásznak tanult, 2007-ig nem termelt szőlőt, s bort sem készített. Közgazdász édesapja atyai tanácsára hallgatva, aki mindenképp szakmát akart taníttatni a fiának, a Soós István Borászati Szakközépiskolába jelentkezett, majd mivel annyira elnyerte a tetszését eme becses szakma, középiskola után élelmiszeripari mérnök diplomát szerzett a Kertészeti Egyetemen. Aztán a Borminősítő Intézetnél szerzett tapasztalatokat a borhibákról, majd a kereskedelemben építette életének köveit tovább, mígnem elérkezettnek látta az időt, hogy azt csinálja, amiben igazán ki tud teljesedni, és társával megalapították a Borbán Kft-t. Először területet kellett keresni, méghozzá fehérborosat. Három lehetőség közül választhattak: az egyik Tokaj, ahol már túlságosan sok a borászat, a másik Mór, mely talán kevésbé ismert, a harmadik pedig a Balaton-felvidék, ahol árban a legkedvezőbben lehetett hozzájutni megfelelő területekhez. Így 2007-ben a kft. megvásárolta Szentbékkálán  a Kőtenger melletti, a délnyugati fekvésű Farkastetőn az 1987-ben telepített, 4,5 hektáros chardonnay birtokát, majd 2008-ban Balatonrendesen a pincének is helyet adó Kerekesdombon az 1998-ban telepített, 2,5 hektáros szürkebarát ültetvényét. Ezeken a területeken a vulkáni eredetű alapkőzet amellett, hogy biztosítja a növények fejlődéséhez szükséges ásványokat és mikroelemeket, rendkívüli mineralitást kölcsönöz az itt termelt boroknak. A Balaton a térség mikroklímájában játszik fontos szerepet, mégpedig a víztükrével, mely a déli lankákon fekvő szőlőültetvényeket látja el plusz napfénnyel, klímakiegyenlítő hatásával, mivel a nagy víztömeg meggátolja a szélsőséges hőmérsékletek kialakulását, valamint magasabb páratartalmat biztosít a borvidék számára. A Káli-medencében hasonló adottságokkal rendelkezik az ültevény annyi különbséggel, hogy a Balaton víztükre nem segíti az itt termő bogyókat több napfényhez jutni.


Az ernyőművelésű szőlőiken terméskorlátozást hajtanak végre, így az elvárt termés a Chardonnay esetében 4,5t/ha, a szürkebarát esetében pedig 3,5t/ha. Ez a szőlőmennyiség jelenleg kiszolgálja a tárolókapacitásukat, mely acéltartályokból 330 hl-t jelent, fahordókból pedig 22,5 hl-t. Terveikben egyelőre nem szerepel bővítés, csupán egy kisebb, újonnan telepített furmint fogja néhány év múlva növelni a termékpalettát, és a borászat vendéglátó tevékenységét szeretnék fejleszteni egy kis hidegkonyhai, esetleg pecsenyesütős tevékenységgel. A kb. 200 éves kúria, mely a szőlőültetvény koronájaként ül a domb tetején lesz felújítva, és a hozzá tartozó pince újjáépítve, mivel Gergely legnagyobb sajnálatára a statikus gyakorlatilag felújíthatatlannak ítélte azt, a megrogyott boltív miatt.

Az ott töltött idő alatt sikerült Gergely borait végigkóstolnunk (többször is), és külön megemlíteném a 2011-es Brutal Pinot Gris-jét, mely egy kései szüretelésű, irányított erjesztéssel készült, tüzes (17%-os alkohol), szép savakkal megáldott, markáns ízjegyekkel rendelkező, testes bor. Gergely szavaival élve szivarbor, ugyanis akár a konyakot, csak kis mennyiségben egy szál szivarral a kézben, kortyolgatva, egy nehéz nap után kényelmes fotelban megpihenve igazán jóleső inni, de én ajánlom a magamfajta antidohányosoknak is - szivar helyett mondjuk egy jó könyvvel.

A pincészet néhány hasonló méretű borászattal kötött szövetséget VSOP néven. Ez a mozaikszó a nevük kezdőbetűjéből ered, tagjaik a Villa Tolnay, a Sabar Borház, Orbán Gergely és Pálffy Gyula. A négy borászat mindegyike a Balaton-felvidék és a Badacsonyi borvidék vulkanikus területein tevékenykedik, és közös céljuk, hogy egymást támogatva mutassák be a borvidékeik arculatát és egyediségét a borkínálatukkal teljes képet rajzolva az érdeklődők felé.

Orbán Gergelyhez bejelentkezni bokóstolásra a 06-20/807-49-52 –es telefonszámon, vagy orban.gergely@borban.hu e-mail címen lehet, a boraiból rendelni pedig a honlapján a www.borban.hu oldalon lehet.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése