2014. április 16., szerda

A Balatonboglári borvidék északi kapuja: Szt. Kristóf Pincészet, Zamárdi

„Zamárdi a Balatonboglári borvidék északi kapuja, a Budapest felől érkező borturisták első megállója, úgyhogy korántsem mindegy, milyen minőségű borokkal találkoznak itt először. A vendégek első benyomása meghatározza a borvidékről alkotott képüket, így pincészetünknél csak a legjobb minőségű borokat kóstolhatják. Ha úgy tetszik, ez az én küldetésem.” – osztotta meg velünk mottóját Bacsa András, a Szt. Kristóf Pincészet és rendezvényközpont tulajdonosa nála tett látogatásunk során. Bár a rendezvényközpont szerves része a borászat, tevékenységük annál sokkal összetettebb, sokrétűbb, és nem a borászat köré épült vendéglátó szolgáltatás, hanem a borkultúrával fűszerezett élménykomplexum. A pincészet éttermében ételkülönlegességekkel, újonnan kialakított éléskamrájukban pedig tradicionális magyar élelmiszerek múzeumával várja vendégeiket, ahol természetesen meg is lehet kóstolni és vásárolni e termékeket, vagy egy kamralakoma keretében bőségesen enni belőlük, majd a ház boraival elkísérni a falatokat. Az étkező-borkóstoló helyiség környékbeli képzőművészek kiállítótermeként is szolgál, ezáltal is hangulatosabbá téve az ott töltött órákat. A lakoma előtt vagy után íjászpályán próbálhatják ki tehetségüket a vállalkozó szelleműek, míg a gyerekek állatsimogatóban ismerkedhetnek lovakkal, kecskékkel és baromfiakkal.

András nem borász, vendéglátó iskolát végzett, majd a katonai szolgálat letöltése után Nyugat-Európában vállalt munkát és gyűjtött tapasztalatokat, melyeket ügyesen használ fel vállalkozásához. 1998-ban – akkor csak befektetésnek szánt – 3 ha szőlőültetvény vásárlásával alapították családi vállalkozásukat. 2000-ben felépült a borpince, a feldolgozó és a palackozó, 2002-ben pedig a 120 férőhelyes borkóstoló épült hozzá. Ahhoz, hogy boraik iránti igényeket ki tudják elégíteni, szőlővásárlással egészítik ki sajátjukat, melyeket a környék gazdáitól vásárolnak fel. Hogy a borkészítés és értékesítés zökkenőmentes legyen, egy másik borászattal szövetségben gondozzák szőlőiket és készítik boraikat egyfajta szimbiózisban, mindkettejük dolgát megkönnyítve. A pincészet bő fajtaválasztékot tud prezentálni a bor iránt érdeklődő közönség felé, melyek között nem ritka a borvidéki borversenyek díjazottja sem, így igyekeznek kielégíteni a fogyasztók változatos igényeit. Aki a könnyedebb, illatos borokat kedveli, annak nagyon jó választás az Irsai Olivér és muskotály házasításából készült tétel. A fajsúlyosabb fehérborok kedvelőinek egy chardonnay-t vagy egy rajnai rizlinget ajánlanék nagyobb testtel, szép savakkal, gyümölcsös aromákkal. Egy kékfrankos rosé az üde, friss, gyümölcsös borok kedvelőit nyűgözheti le vagy üdíti fel azt, aki egy meleg napon betér egy pohár roséfröccsre, hogy szomját oltsa a zamárdi szőlőhegyen megtett gyalogtúra után. Erdei gyümölcs és keserűcsoki aromákkal egy szép bíborszínekben pásztázó kékfrankos jár a kedvében a tüzes borok rajongóinak. Azonban a testesebb vörösborok kedvelői sem maradnak itóka nélkül, ugyanis az ő ízlelőbimbóikat egy cabernet sauvignon fogja kényeztetni, ám e tétel még a barrique hordókban szed magába némi ízanyagot, mielőtt majd szűretlenül palackozásra kerül. A pincészet használ reduktív és hordós, barrique hordós érlelést egyaránt, de a nagy forgási sebesség miatt egyelőre kis mennyiség kap hordót, pedig András szerint több bor is megérdemelné azt, de talán későbbiekben több terület vagy alapanyag vásárlásával utolérik magukat, és nagyobb tétel jut hordóba. „Foglalkoztat a téma, hogy befektetőt keresek a terveim gyorsabb megvalósításához, de amíg nincs nagyobb tőke, addig kicsit lassabban haladunk előre.” – vallotta be András, és elképzeléseit a Szeremley, a Matias és a Sauska Pincészetek modelljeivel példázta.

A Zamárdi környéki földterületek java része löszös, homokos talaj, de a Szt. Kristóf Pincészet szőlői zöme barna erdőtalajon gyűjtik magukba a jó borhoz szükségeseket a Somogyi-dombság északi részén, a dombok déli dűlőin, ahol a nap sugarai egész nap érik a tőkéket.  Ezt a Balaton hőmérsékletkiegyenlítő hatása segíti, ugyanis a víz közelsége miatt a nyarak nem túl forróak, és a telek sem túl hidegek. Az északi part hegyeinek köszönhető felfelé irányuló légmozgás miatt a jégesők is elkerülik a vidéket.

Na de honnan ered a Szt. Kristóf név? „A családnevemmel nem lehet brandet építeni, mivel ahány nyelv, annyi kiejtési forma, így mindenképp névválasztáson kellett gondolkodni. Szt. Kristóf az utazók védőszentje, és Zamárdi, Szántódpuszta több Szt. Kristóf nevéhez fűződő kegyhellyel rendelkezik, alapításunk pedig pont egy nagyszabású Szt. Kristóf ünnepén rendezett szentmise idejére esett, így kapta ezt a nevet.”
A rendezvényközpont csak a nyári szezonban (május 1. – szeptember 30.) van állandóan nyitva, ezen kívüli időszakban csak a hétvégéken, de előzetes bejelentkezés alapján szívesen fogadnak megfelelő létszámú csoportokat akár legénybúcsúkra, akár csapatépítő tréningekre vagy egy borkóstolóval egybekötött vacsorára. Ide látogatva az érdeklődő belekóstolhat a házi tájjellegű ételek ízvilágába, a Balatonboglári borvidék legkitűnőbb boraiból kortyolhat, miközben hangulatfokozó képzőművészeti tárgyakkal van körülvéve, és magyar hagyományoknak megfelelő íjászat tudományát lesheti el. A városi polgárok ősidők óta tartott háziállatokkal találkozhatnak, ami külön öröm lehet a gyerekeknek, akik talán nemcsak először láthatnak élőben, testközelből kecskét vagy lovat, de meg is érinthetik őket. Ide látogatva érdemes egy kis gyalogtúrát is tenni a zamárdi szőlőhegy kilátójához, ugyanis meseszép kilátás nyílik onnan a Balaton, Tihany és a külső-somogyi dombvidék felé, ami ilyenkor tavasszal, az éledő természet látványával nyűgözi le a természetbarátokat.

 
A pincészet elérhetőségei:

Bacsa András
info@stkristof.com vagy stkristofevent@gmail.com               
06-30/936-50-92 vagy 06-70/777-51-62




Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése