2013. december 5., csütörtök

Pécsi Borozó 4. - Óóó azok a villányi cabernet franc-ok

Immár negyedik alkalommal érkeztünk tegnap Pécsre borkóstolás és egyben tanulás céljából jól összeszokott kis társaságunkkal: párommal, aki "A NAGY" borok szerelmese (persze csak utánam), régi barátommal, aki a Borszemináriumnak köszönheti újdonsült rajongását a borok iránt, édesapámmal, aki a sofőr szerepét vállalja hazafelé és persze velem, aki célul tűztem ki, hogy egy hosszú tanulási folyamat útján valamiféle borszakértővé képzem magam, és ennek állomásait itt a blogon vezetem és osztom meg azzal, akit érdekelnek az itt leírt élmények és infók.
Nehéz utunk volt, ugyanis átláthatatlan ködben kellett vezetni egészen Kaposvártól Pécsig, s kicsit tartottam tőle, hogy késve érkezünk. Semmiképp nem akartam elkésni, ugyanis a kedvenc borvidékemről érkező cabernet franc borok voltak a főszereplők Malatinszky Csaba előadásában, aki elég érdekes személyiség és nagy név a borász szakmában.
A telt házas előadáson Malatinszky úr lényegre törően, hamar elindította a kóstolást, majd egy rövid bemutatkozás és önéletrajz után egy szakmai előadásra készített prezentáció rövidített verzióját adta elő, melyben a Villányi borvidék terroir-ját, a cabernet franc szőlőt, az alkalmazott szőlészeti technikáit mutatta be. Sajnos nehezen volt követhető az előadás, hátul is ültünk, sokszor - főleg töltéskor - nagy is volt a zsivaj, de néhány apró dolog azért megmaradt: Az ő véleménye szerint Villány még nem mediterrán éghajlatú borvidék, annak ellenére, hogy sok jel - mint például mediterrán éghajlaton élő rovarok megjelenése - utal erre. Kövesföldön, a szőlőterületein Guyot és fejművelést alkalmaznak, nem hagyják túl hosszan megvastagodni a szárakat, hogy a növény még jobban tudjon a termésre koncentrálni. A Malatinszky Kúria biogazdálkodást folytat, ami nem azt jelenti, hogy nincs növényvédelme, hanem növényi extraktokkal védekeznek a kártevők ellen már 2009 óta sikeresen.

A kóstolt borok:

1. Riczu Stier Pincészet Cabernet Franc 2011: mély bíbor szín és olajosság, illatában tölgyhordó, íze könnyed gyümölcsös, bársonyos tannin, de vigyázz! pirít az alkohol. Moncsi szerint vérpezsdítő hatású.
2. Bock Pince Cabernet Franc 2011: szintén mély bíbor szín és lassú lefolyás, piros gyümölcsök és enyhe hordó illat, határozott tannin, lágy savak, nagylelkű alkoholtartalom, lassú lecsengés.
3. Jackfall Bormanufaktúra Cabernet Franc 2009: az egyik legkiválóbb franc évjárat, a fajtára jellemző mély bíbor szín és olajosság, szép kerek savak, bársonyos tannin, intenzív gyümölcsösség, egy kis étcsokoládé, meggy, lassú lecsengés.
4. Polgár Pince Cabernet Franc 2009: sajnos dugós volt, amit kaptunk, ezért nem élvezhettük az ízét.
5. Vylyan Pincészet Cabernet Franc 2009: erről a borról Iványi Emesétől a borászat marketingesétől halhattunk pár szót, melyben elmondta, hogy 19 hónap hordós érlelés után palackozták tavaly júniusban, és még nem került a boltok polcaira. Szerinte időt kell még neki hagyni az érésre, mert még túl tanninos, de egy gömbölyded, kiegyensúlyozott bor lesz belőle. - Szerintem már most az.
6. Egy kis kitérő Szekszárdra: Wekler Családi Pince Cabernet Franc 2008: olajosság, mély bíbor szín, illatában és ízében sok-sok gyümölcs, jelentkezik a málna, az eper, lágy tannin, szép savak.
A "zászlós" bor
7. Malatinszky Noblesse Cabernet Franc 2008: lassú lefolyású, mély bíbor színű bor, melyet kevésbé szűrtek. Illata kissé lassan nyílik, visszafogott, viszont az eddigiektől eltérően nem éreztem a tölgyhordó illatát, és ízében sem jelent meg. Lágy tannin és savak. Finom, de üresnek hatott.
8. Gere-Weninger Cabernet Franc Selection 2008: mély bordó szín, lassú lefolyás. Illatában gyümölcsösség és tölgy. Ízlelve lágy tannin, kerek savak, hosszú lecsengés. Harmonikus, eddig a legfinomabb bor.
9. Malatinszky Kúria Cabernet Franc 2008: a Kúria zászlós bora. Szűretlen bor, mély bordó szín, olajosság, illata lassan nyílik, enyhe tölgy illat. Íze lágy, testes, hosszú lecsengésű nagy bor. A legjobb az este folyamán.

Nagyon sok tanulnivalóm van még a kóstolást illetően, ugyanis nehezen ismerem fel az illat és ízjegyeket, de úgy hallottam, kitartó "munkával" tanulható, én meg elég kitartó vagyok és kóstolok :)
A következő előadás februárban lesz, amit nem bánok, mert besűrűsödtek a tennivalók, viszont addigra már túl leszek a CEWI alapfokú borismereti tanfolyamán, ami Budapesten lesz, és örülök, hogy nem vacilláltam decemberig a jelentkezéssel, mert pár nappal a befizetésem után betelt a létszám.
Szombatra rendeltem a pannonborbolt.hu-n egy Lelovits Tamás féle 2011-es Syrah-t, ami életem első Syrah-ja lesz, és már nagyon kíváncsi vagyok rá. Majd leírom milyen volt.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése