2013. november 2., szombat

BB - Irsai Olivér, Zenit 2011

Október hónap végén is az olcsóbb borok között kutakodtam a bolt boros polcán, de most nem akartam olyan hibába beleesni, mint szeptemberben, tehát nem akartam olcsón csúcsbort venni. A héten már egyszer eszembe jutott egy régen ivott kedves bor, amit egykor baráti összejövetelekre szoktam magammal vinni, és mindenkinek nagyon ízlett, ezért úgy döntöttem, hogy Ő lesz a hétvégi kóstolás áldozata. Ez a bor pedig egy 2011-es BB Irsai Olivér és Zenit házasításából készült édes fehérbor. A címke tanúsága szerint: "A frissen szüretelt szőlő intenzív illata és zamata érezhető e bor minden cseppjében. Az Irsai Olivér rózsára és licsire emlékeztető komponensei rögtön rabul ejtik a fogyasztót, melyet szépen egészítenek ki a zenit krémesen simogató ízjegyei. Harmonikus, közepes savtartalmú bor az édes bor kedvelőinek."


A BB-ről az a tapasztalatom, hogy nagyon megmaradtak a nagyüzemi tömegbor kategóriánál, de ennek ellenére boraik ízletesebbek, mint a Batthyány pince borai. Megbontás után kicsit máris csalódtam, mivel műanyag dugóval volt lezárva a palack, amiről ugyan nem kell messzemenő következtetést levonni, de ilyen téren én elég konzervatív vagyok, és úgy vélem, hogy a minőségi bor egyik alapfeltétele a parafadugó. Kitöltéskor már láttam, hogy habja elég gyorsan eltűnt (talán nem is volt neki). A poharat meglötyögtetve látszott a gyors lefolyása a pohár falán, nem túl olajos bor. Tiszta, tükrös, közepesen mély szalmasárga színű, szaglás alapján diszkréten gyümölcsös illatú, melyben citrusfélékre és bodzára hasonlító illatjegyeket észleltünk. Megízlelve lágy, selymes, alacsony alkoholtartalmú (11,5%), vékony testű, közepesen intenzív gyümölcsös zamatú (citrusok) bort ízlelhettünk, melynek utóíze viszonylag rövid ideig maradt a szánkban. Összességében egy iható, elegánsan édes fehérbort kóstolhattunk, mely remekül illett a majonézes rántott pontyhoz és párolt krumplihoz. Megkóstoltam fröccsben is, és nyugodt szívvel merem ajánlani majd nyáron egy üdítő jellegű fröccs alapanyagaként. Két-három éve, amikor utoljára ittam ebből a fajtából úgy emlékszem, intenzívebb és testesebb, nagyobb alkoholtartalmú bor volt. Remélem a következő piacra dobott évjárat újra azt a régebbit fogja követni. Jó ár-érték arány.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése