2013. október 19., szombat

Nagy-Somlói Furmint

A mai nap megbontásra került a másik kollégám születésnapi ajándéka, egy Nagy-Somlói Furmint a Tornai Pincészettől. A 2011-es évjáratú bor címkéjén a következő olvasható: "A vulkanikus talaj és a különleges mikroklíma adja a somlói bor tüzét, kiváló minőségét, kései öregedését, lassan tökéletessé formálódását, egyedülálló zamatát. A Furmint a Somló egyik legértékesebb fajtája. A bor fajtajellege, finom hordós érlelése, a Somló ásványossága kiváló egyensúlyt mutat. Fogyasztását 12-14°C-on magyaros ételekhez ajánljuk."


Nos szerintem 12°C-on hideg. Legalábbis annak érződik így ősszel. Külleme gyönyörűen tükrös, szalmasárga (ami a képen a vaku miatt aranysárgának hathat), gyors lefolyású, nagyon vékony gyűrűvel.
Illata tiszta, kissé zárkózott, gyümölcsös, de én nem tudom megmondani, milyen gyümölcs érezhető ki belőle, remélem csak a "műveletlen orr" miatt, nem pedig a "tehetségtelen orr" miatt. Élénk savtartalommal bír, melyet nyugodt szénsav kísér. Vékony testű, de tüzes alkoholtartalmú, gyümölcsös zamatokkal (talán zöld alma). Elég hosszú utóíze van, mely talán citrusokra emlékeztet. A cukor-sav-csersav-alkohol aránya harmonikus, egy kifejezetten ízletes bor, de leginkább nyári, lugas alatti baráti beszélgetésekhez tudnám elképzelni, de ha már megbontottam, kárba nem vész. Jut eszembe: kedvem lenne átmenni a szomszédba...

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése