2015. június 9., kedd

Két sauvignon Villányból

Brunyai Pince - Cabernet Sauvignon Siller 2008

Elcsodálkoztam kissé, mielőtt kinyitottam a palackot és megláttam a 2008-as dátumot, elvégre úgy tudom, a siller is rövid ideig eltartható bor, de a Rippl Rónai fesztiválon kifejezetten ízletes volt, nem véletlenül hoztam belőle egy palackkal. Többször találkoztam egyébként a Borhálónál a pincészet "Legyen fagyi" névre keresztelt villányi házasításával, de a név és a címke túlzottan bohókásnak hatott, és borban nálam fontos, hogy a borospalack valamiféle "tekintélyt" sugározzon. Egy bormarketinges szerint mindegy, hogy a bor csomagolásáról, vagyis a palackról és a címkéről pozitív vagy negatív vélemény formálódik meg a vevőben, egy a fontos, hogy miközben a kedves meghódítani kívánt borkedvelő a borospolcokat mustrálgatja a boltban, a termékre irányítsa a figyelmét. Ha sikerül a terméknek felhívni magára a vevő figyelmét, már valószínűleg kézbe is veszi azt, így jóval több eséllyel kerül be a kosarába, mint egy átlagos címkéjű bor. Ez nálam eddig nem jött be. Igaz, hogy magára vonta a figyelmemet, többször is, de nem tetszett a címke és nem akartam fagyit se a vinotékából. A személyes találkozó és a kóstolási lehetőség viszont hatott, így (bár a fagyis bor nem szerepelt a fesztiváli repertoárban) legközelebb bátran leveszem a "Legyen fagyit" is a polcról.

No, de a Siller: Színéről már a borásszal, Brunyai Árpáddal elbeszélgettünk a borászat standjánál, hogy a megszokottnál picit intenzívebb, mélyebb színe lett a bornak, mert valamivel tovább hagyta héjon a mustot, így lett a színe alapján inkább vörös a bor, de egyéb jellemzői azért silleresek. Szóval színintenzitása éppen nem mély, de a közepestől valamelyest mélyebb tónusú csillogó rubin színű italt tartok a kezemben.

Szagolva szégyenlős, de sejtelmes illatok érkeznek. Először némi hordós érlelés nyomait lehet felfedezni, aztán a félénken előbúvó meggyet és cseresznyét.

Kóstolva egy nagyon szép, harmonikus, egyensúlyban lévő, könnyed, lágy savú kis sillert kortyolhatunk meggyes és fűszeres aromákkal, finom csersavval. Icipicit hamarabb kihátrálnak a savai a szerkezet mögül és inkább a fűszeres vonal marad hosszan a szánkban. Ez a bor bizonyára túl van már a csúcsán, de még nem fáradt el teljesen. Képzelem milyen lehetett fiatalon. Remélem, lesz alkalmam kóstolni egy maximum 2 éveset is. Egyszerű, nem túl komplex, de nagyszerű, nyári kertipartik borának tudnám javasolni. 82 pont.

Miután beszélgettünk kicsit Árpáddal a portugieserről és elmondtam neki, hogy nekem általában nem ízlenek az oportók, töltött egy pohárral az övéből, ami ha jól emlékszem egy '12-es hordós érlelésű darab volt és több díjjal is büszkélkedhetett. A borász egyébként a friss, primőr oportókért rajong, mert még meg van benne az az illat, amelyet szeret és ami érlelés során eltűnik belőle. Nekem valószínűleg pont az nem jön be. Ez a fesztiválon kóstolt bor viszont kifejezetten itatta magát. A meggyesség, a test, a finom savszerkezet és az érett tanninjai szép harmóniát teremtve tették számomra jóivásúvá aznap estére ezt a bort. 

Polgár Pincészet - Cabernet Sauvignon 2012

Kóstoltam már a pincészet egy korábbi (2008-as) évjáratát a klasszikus cabernet sauvignonjukból, de sajnos a kóstolási jegyzék elveszett a régi weboldalamon. Arra viszont emlékszem, hogy mekkora élmény volt azt a bort kóstolni, és bizony akkor annyira elgyengültem, hogy egyedül be is kóstoltam egyetlen este alatt. Sajnos a 2012-es nem okozott akkora örömet, pedig az évjárat nem volt rossz. Persze lehet, hogy tévedek, elvégre abban az évben elég nagy volt az aszály és nagyon forró volt a nyár. A borban mégsem éreztem savhiányt.

Kitöltve még minden OK: csillogó rubin szín, picit visszafogott, de izgalmas illat, melyben a hordó használat tükröződött vissza leginkább, majd érkeztek rendre az erdei gyümölcsök. Aztán kortyban sajnos már csalódnom kellett: viszonylag élénk savak, közepesnél picit magasabb és éretlen tannin, aromáiban leginkább fanyar gyümölcsök, mint a kökény és a feketeribizli, fűszer oldalon pedig a bors s talán egy kis fahéj. Közepes test és diszharmónia nem túl hosszú utóízzel. Az összetevők teljesen külön életet élnek a kortyban. Talán még nem érett össze, de akkor mit keres a piacon? A Polgár Pincészet sauvignonjától mindenképp többet vártam, főleg ebben az árkategóriában.


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése