2014. szeptember 10., szerda

Kétszáz énekes "dicséri a bort" az Európai Bordalfesztiválon

Kétszáz férfi énekes dicséri dalban a bort a 18. Európai Bordalfesztiválon, amelyet szeptember 26. és 28. között tartanak Villányban és Pécsen.
Lakner Tamás művészeti vezető szerdán, a baranyai megyeszékhelyen tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eseményen az olaszországi Coro de Iddanoa, a finnországi Joensuum Mieslaulajat, a svédországi Poliskören Stockholm, az ausztriai Vivat Cantus, valamint a Veszprém Város Kadarkara, a Bartók Béla Férfikar és a Zengő Együttes vesz részt.


A bordalfesztivál meghívott vendége Kováts Kolos Kossuth-díjas operaénekes, a Pannon Filharmonikusok és mások mellett a Pécsi Ércbányász Koncert-fúvószenekar is - tette hozzá. 


Kitért rá, hogy a bordalfesztivál megnyitóját szeptember 26-án, pénteken tartják a villánykövesdi Batthyány Pincében. A férfikarok este negyed héttől borászatoknál adnak nyilvános pincekoncerteket, ezután a villányi Diófás téren lépnek fel.


A fesztivál gálaestjét másnap este hét órától a pécsi Kodály Központban tartják, az érdeklődést mutatja, hogy a belépők mintegy fele az árusítás kezdetétől számított egy nap alatt elfogyott - jegyezte meg.


Lakner Tamás kiemelte, hogy a férfikarok vasárnap délelőtt Pécsett és a Villány-Siklósi Borúton koncerteznek, délután három órakor pedig Pécsen, a Sétatéren tartott Bor és Dal Ünnepe elnevezésű rendezvényen vesznek részt.


A fesztvált 1993 óta rendezik meg, ötletét a bordalok páratlanul gazdag zenei kincse mellett a kitűnő borairól is híres pécsi és villányi borvidék, továbbá az adta, hogy a férfikari éneklés világszerte bátorításra szorul, a férfikari mozgalomnak a hivatalos versenyek mellett szüksége van egy felszabadult, baráti hangulatú fesztiválra is.


A művészeti vezető utalt rá: a bordalfesztiválokon eddig 36 ország háromezer énekese lépett fel, bizonyítva, hogy a jó bordal a nemes bor élvezetét magasabb fokra emeli.


Az idei eseményhez kapcsolódóan szeptember 27-én délután fél öttől a pécsi Kodály Központban rendezik a 4. Villányi PrémiumBormustrát, ahol 18 borászat mutatja be kiemelkedő minőségű cabernet franc borait. A mustra bevételével a bordalfesztivál megrendezését támogatják a szervezők.MTI 2014. szeptember 10.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése