2014. augusztus 20., szerda

Szüreti „Borangolás” az etyeki borvidék különlegességei között

A kilencvenes évek végén pezsdült fel először az élet Etyeken. A helyi borászok kinyitották pincéiket, vendégül látták egymást és a környékbeli látogatókat egy-egy pohár borra, majd ezt követte az Etyek Pincefesztivál, illetve az Etyeki Kezes-Lábos. Az etyeki borászok azonban ismét összefogtak azért, hogy boraikat még szélesebb körben ismertethessék meg a borkedvelőkkel, így augusztus 30-án megnyitja kapuit az etyeki szüretnyitó Borangoló.



Az etyeki borászok célja a rendezvénnyel, hogy a borkedvelők ne csak évente kétszer, hanem akár többször is megforduljanak a régióban egy-egy ebéd vagy borkóstoló erejéig. Éppen ezért a szervezők szeretnék a kezdeteknél megszokott módon folytatni a vendéglátást. Több mint tíz év tapasztalatával, újításaival és fejlődésével felvértezve várnak mindenkit nyitott pincéikben, hangulatos teraszaikon vagy éppen szőlőlugasaikban.

Ha fehérbor, akkor Etyek

Az Etyek-Budai borvidéket a pezsgő tradíciók és a termőhely alaki és földrajzi övi hasonlóságai miatt a szakértők a Champagne-hoz szokták hasonlítani. A pezsgőgyökerek nemcsak történelmi háttérre utalnak, hanem a termőhely adta potenciálra is.


A régió fekvése alapján része az Észak-Magyarország borvidékei által jellemezhető könnyű, friss fehérbor vonulatnak, azonban a magyar példák közül egyedülálló módon benyúlik a fővárosba is.


Klímája a meszes talajoknak köszönhetően elsősorban a friss fehér borokat és a rozé borokat segíti kiteljesedni. A Budai dombok, a Zsámbéki medence, és a Velencei hegység domborzata pedig megvédi a szőlőit a fagyoktól és kiválóan biztosítja a terméknek a szükséges hő-összeget is.


Az etyeki régió fő borcsoportjába a gyümölcsös, friss fehérborok, illetve pezsgők, míg kiegészítő termékeibe a rozék és könnyű vörösborok tartoznak. Borainak meghatározó jellemzője a gyümölcsös, üde és friss ízhatás.


Akár rozé, akár fehérbor Etyek jó döntés

Az etyeki borvidéken a klasszikus Sauvignon Blanc-tól és a mélyen gyümölcsös Chardonnaytól a játékos Királyleánykán keresztül egészen a nyughatatlan Zenit-ig mindenki megtalálhatja kedvenc borát és megismerkedhet a borvidék borászainak különlegességeit.

A Borangoló programjainak keretében számos gasztronómiai és kézműves kiállító kínálja majd portékáit, így érdemes lesz augusztus 30-án ismét Etyekre látogatni!


További részletek az Etyeki Borangoló weboldalán:

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése