2014. június 23., hétfő

Önkéntes importkorlátozást kér a borkereskedőktől a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Önkéntes importkorlátozás bevezetésére kéri a borimportőröket a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) annak érdekében, hogy vissza lehessen szorítani az olasz borok piaczavaró behozatalát - erősítette meg Tornai Tamás, a HNT elnöke az MTI-nek hétfőn.Hozzátette, hogy a HNT az ágazat hosszú távú eredményessége érdekében megoldási javaslatokat dolgoz ki a kormányzat részére.

Közlése szerint a HNT alelnöke, Frittmann János az alföldi térség meghatározó borimportőreivel kezdeményezett egyeztetéseket annak érdekében, hogy már az idén érzékelhető mértékben vissza lehessen szorítani az olasz borok behozatalát. Az agrárszektor.hu pénteken arról írt, a termelők aggodalma nő, mert az idei magyar szőlőtermés a kedvező időjárás hatására nagyobb lesz a tavalyinál. A portál szerint az importkorlátozás mellett a HNT szorgalmazza azt is, hogy a kialakult 25 százalékos aránynál nagyobb mennyiségben házasítsanak magyar borokat a behozott borokhoz.

A HNT elnöke az MTI-nek elmondta: 2013-ban a teljes, mintegy 600 ezer hektoliteres magyar borimportból az olasz borok 516 ezer hektoliterrel részesedtek. Ennek a mennyiségnek a megjelenése a magyar piacon ágazati szakértők szerint az idén jelentős mennyiségű hazai szőlő felvásárlást nehezítené meg, emellett pedig a szőlőfelvásárlási árak letörésével is fenyeget.

Elmondta, hogy a HNT emellett a teljes hazai borimportra dömpingár ellenes költségnövelő "díjtételt" tartana szükségesnek és kedvezményes hiteleket is szorgalmaz a hazai szőlőfelvásárlók számára. A beavatkozások azt céloznák, hogy ne zuhanjanak a szőlőárak az idei, várhatóan már augusztusban megkezdődő előre láthatólag jó minőségű és mennyiségű szüret idején.

Tornai Tamás szerint az intézkedésekkel el lehetne érni, hogy az olasz borimport, így a teljes magyar borbehozatal jelentősen csökkenjen 2013-hoz képest. A cél az, hogy az import borok mennyiségét 300 ezer hektoliter alá lehessen szorítani, ami mintegy 40 százalékos visszaesést jelentene a borbehozatalban az elmúlt évhez viszonyítva.

A HNT ezt az intézkedés csomagot gyors megoldásnak tekinti, de az ágazat hosszú távú eredményessége érdekében, mint szakmaközi szervezet megoldási javaslatokat dolgoz ki a kormányzat részére - mondta Tornai Tamás.

Font Sándor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke május végén közölte az MTI-vel: szakértői egyeztetést tartottak szakmai érdekképviseleti szervek és államigazgatási szervek bevonásával a magyar borpiacot veszélyeztető olasz borimportról, amely nyomott áron, illetve feltételezhetően részben a feketekereskedelemben jelenik meg a magyar piacon. A megbeszélésen a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Miniszterelnökség, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, a Központi Statisztikai Hivatal, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal jövedéki főosztálya és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szakértői vettek részt. Közölte, hogy a tárgyalásokon számos megoldási javaslat született, az ügyben augusztusig mindenképpen szeretnének tiszta helyzetet teremteni.MTI 2014. június 23.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése