2014. június 11., szerda

Csaknem 670 millió forintos támogatás borászati minőségellenőrzés fejlesztésére

A Data-Press Kft. vezette konzorcium borászati minőségellenőrzés fejlesztésére nyert el csaknem 670 millió forint támogatást a Kutatás és Technológiai Innovációs Alapból.



A mintegy 880 millió forint összköltségvetésű projekt keretében a közlemény szerint többek között biokémiai elemzéseket lehetővé tevő borvizsgálati eszközöket és szoftvereket szereznek be, elemzik a kiválasztott borokat, kiértékelik a szőlészeti mintákon végzett elemzéseket, valamint létrehoznak egy úgynevezett bor ujjlenyomat tudásbázist.

A projekt célja egy egyedi technológiai eljárás és az azt támogató rendszer kifejlesztése, amely lehetővé teszi a szőlészeti és borászati eljárások optimalizálását a minőségi borok előállítása érdekében, valamint objektív mérési lehetőséget biztosít a borhamisítás és a borhibák felismerésére. 

Az eljárás egyrészt a szüretelendő szőlőből készült minták komponenseinek elemzésével segíti a szüret napjának pontos kiválasztását, ami nélkülözhetetlen a minőségi borok előállításához. Segít továbbá az alapanyagok minőségi válogatásában és objektív minősítésében. Másrészt, ez az agráriparilag széles körben alkalmazható technológia az elkészült borászati termékek elemzésével, a borban lévő főbb aromakomponensek és egyéb biokémiai összetevők arányának meghatározásával előállítja a „borujjlenyomatát”. 

A konzorcium egy „bor ujjlenyomat tudásbázis” alapjait is szeretné létrehozni: ez tartalmazza majd a vizsgált borok egyes paramétereit, és lehetővé teszi az újonnan vizsgált bortermékek objektív összehasonlítását a tudásbázisban tárolt adatokkal. A tudásbázis a bortermelés technológiai és minőségbiztosítási eszközévé válhat.

A cég kiemeli: a borgazdálkodás a magyar élelmiszeripar arculatának meghatározó része, ezért nemzetgazdasági szempontból is fontos az alkalmazott technológiák fejlesztése, és azon keresztül a minőség növelése.



MTI 2014. június 10.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése