2014. június 30., hétfő

A VinAgorán villányi bor lett a cabernet franc-ok fajtabor versenyének nyertese

A 2014. június 12-15. között rendezett VinAgora nemzetközi borversenyen villányi bor lett a cabernet franc-ok fajtabor versenyének nyertese!


A világ minden tájáról érkeztek a minták Magyarország legnagyobb, és egyben egyetlen nemzetközi borversenyére, a VinAgorára. A Közép-Európa bor-iránytűjének tartott nemzetközi borverseny, - amely idén június 12-15. között zajlott - olyan nagy nemzetközi szervezetek védnökségét élvezi, mint a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (O.I.V.) és a Borászok Nemzetközi Szövetsége (U.I.OE.), továbbá a verseny évek óta aktív tagja a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetségének (VinoFed).

A nívós bírálatokat 19 ország 579 bormintája között osztotta ki a 71 fős nmzetközi bíráló bizottság. A nevezett tételek között 1 nagyaranyérem, 58 arany-, és 120 ezüstérem talált gazdára.

Az eredményhirdetést 2014. június 28-án tartották a Vinagora Borgálán a budapesti New York Palotában. Ezen a rendezvényen a nagyközönség is megkóstolhatta a nevezett bor remekeket!


Villányi borvidék termelőinek eredményei:

Arany:

Bock Borászat - Bock Cuvée 2011
Bock Borászat - Bock Magnifico 2011
Malatinszky Organikus Szőlőbirtok - Kúria Cabernet Franc 2007
Linbrunn Pincészet - Gemini Cuvée 2013

Ezüst:

Bock Borászat - Libra Cuvée 2011
Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villányi Merlot 2011
Halasi Pincészet - Amonites 2011
Polgár Pincészet - Credo 2011
Vylyan Pincészet - Villányi Cabernet Franc 2011
Polgár Pincészet - Credo 2011
Vinart Pincészet - Villányi Csanád Cuvée 2011

Legjobb cabernet franc fajtabor kitüntetést a Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok, Kúria Cabernet Franc 2007 nyerte.

A franc-ok kiváló szereplése azért is figyelemre méltó, mert a Villányi borvidék májusban jelentette be, hogy átdolgozza eredetvédelmi rendszerét, és életre hív egy olyan super prémium kategóriát, amelybe ettől az évtől cabernet franc-okat fognak “besorolni”. A super prémium státuszt kiérdemlő farnc-ok egy új márkaként, Villányi Franc néven népszerűsítik majd Villányt, és a borvidék nemzetközi szinten is jelentős minőségű cabernet franc fajtaborait.

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése