2014. május 14., szerda

Szent György Pince, Kiss István - Szent György-hegy


A Szent György-hegy az a hegy, melyet gyerekkoromban csak „kis Badacsonynak” hívtam hasonlóságuk miatt, de bevallom, néhány évvel ezelőttig a nevét sem tudtam. Akkor aztán Mónikával csaknem töviről-hegyire bejártuk és még a levét is kóstoltuk. Engem örökre lenyűgözött, de még nem a bora, hanem a természeti valója: a hegy szoknyáját körülölelő szőlőültetvények, majd az azt felváltó erdő, az erdőben megbúvó vadregényes EMMAUS ház kísérteties romjai, a sziklák, a bazaltorgonák, a rejtélyes jégbarlang és a különleges építészeti emlékei, mint a barokk stílusban épült Lengyel kápolna vagy a Tarányi présház. A kilátásról nem is beszélve. A hegyen, a bazaltorgonák tetején VIP kilátás nyílik a Tapolcai-medence síkjából kiemelkedő vulkáni tanúhegyekre: a Badacsonyra, a szigligeti Várhegyre, a Csobáncra, a Gulácsra és a Tóti-hegyre. Miután pár éve felfedeztük a hegy természeti kincseit, most útra keltünk, hogy felfedezzük borászati értékeit.

Kiss István borászt - aki a Szent György lovagrend és több borlovagrend tagja - a Szent György Pince és Étterem tulajdonosát látogattuk meg, hogy bemutassa nekünk a hegy képességeit. István a ’70-es években kezdte a borászkodást, amikor a Badacsonyi Állami Gazdaságnál betöltött pozíciójából adódóan kedvet kapott a borkészítéshez, és kis hobbicélra vásárolt szőlőültetvényével belefogott a magángazdálkodásba is. Olyannyira népszerűek voltak a borai, hogy szépen lassan fel tudta vásárolgatni a szomszéd területeket is, majd 1985-re étteremmel kiegészülve folytatták, melynek köszönhetően az egész Szent György-hegy felkerült az ország, de még Európa turisztikai térképére is.

A hegy éghajlati és talajadottságai tulajdonképpen majdnem mindenben megegyeznek a Badacsony adottságaival. A bazaltos alapkőzeten barna erdőtalaj táplálja a tőkék gyökereit. A szőlő jó cukorfokáért pedig a Balaton hőmérsékletkiegyenlítő hatása, a déli lankákat érő zavartalan napsütés, és ha már itt tartunk, a nap által felmelegített, éjszakai fűtőtestként szolgáló sziklák a felelősek. Badacsonnyal ellentétben viszont itt nem beszélhetünk a vízfelszín által visszavert napsugarak érlelő hatásairól, de a borokat kóstolgatva, nem is éreztük hiányát ennek az adaléknak.


Ahhoz, hogy István minden igényt ki tudjon elégíteni éttermében sokféle bort tart. Kell fehér és vörös, édes és száraz egyaránt, de ezekből is több fajta ízvilág és évjárat. Ezt ő mind a saját boraiból tudja is prezentálni. Bár az ültetvényein vörös szőlő kevés van, évről évre megbízható szőlésztől, jó minőségű alapanyagot szállít be a badacsonyi termőterületekről. A repertoárban megtalálhatóak az olaszrizling, a furmint, a hárslevelű, az ottonel muskotály, a sárga muskotály, a királyleányka, a budai zöld, a kéknyelű, a juhfark, a szürkebarát, a zweigelt, és majdnem mindegyikből van különböző cukortartalmú, de csakis hagyományos fahordós érlelésű bora. István még egy saját készítésű bikavért is kóstoltatott velünk. A borászat kuriózumként retro borokat gyűjt a pince mélyén bújtatva, melyek közül egyet, a Badacsonyi Állami Gazdaság által termelt 1978-as Királyfurmintot volt szerencsénk kóstolni is. Számomra hihetetlen, hogy egy bor ilyen hosszú időn keresztül is meg tudja tartani minőségét. A borok, amiket kóstoltunk egytől egyig illat- és zamatanyagban gazdag, nagy extrakttartalmú borok voltak. A borász édesszájúságáról tanúskodik, hogy jobbára édesebb borokat kóstoltatott velünk, de nem bántuk, minden egyes korty kitűnő szórakozást nyújtott az ízlelőbimbóinknak.

Négy különböző színtéren várják vendégeiket az étteremben. Az egyik a szabadtéri viszonylag nagy, körbeülhető faasztalokkal, melyek mindegyike külön tetővel fedett, így nem érheti kellemetlenül a szórakozni vágyókat egy-egy nyári zápor. A másik a lovagteremnek is beillő jókora pincéből kialakított étkező, ami tulajdonképpen az étterem fő épülete. Bejáratánál a Szent György Lovagrend címere fogadja a betérőt, a lovagrend jelmondatának rövidítésével hirdetve a tulajdonos lovagi voltát. E jelmondat így hangzik: „Valósággal igaz vagyok e baráti renddel szemben”. A harmadik helyiség a borászat téli kóstolója, mely fatüzelésű kandallóval van felszerelve, hogy a hideg időben betérő borbarátokat is tudják fogadni. A negyedik pedig a téli kóstolóból nyíló „szentély”, ahol a különleges kóstolókat szokták tartani. A szentély falát végig borosüvegekkel teli polcok fedik csaknem a plafonig. Üres falterületet nem találunk egyik helyiségben sem, minden szabad helyet borversenyeken szerzett oklevelek díszítik tanúskodva a borász tehetségéről.


A Szent György pincébe nem csak azért érdemes ellátogatnia bárkinek, hogy a Badacsonyi borvidék páratlan szépségű táján Kiss István nem mindennapi borait kortyolgathassa. Ugyanis ha a kedves látogatónak alkalma akad a borásszal egy asztalnál ülve a történelemről diskurálni, meghökkenve tapasztalhatja István felkészültségét e témában, és garantáltan a bortól feltüzelve, világmegváltó gondolatokkal, de mindenképpen egy élménnyel gazdagodva és a visszatérés mihamarabbi reményével fog felkelni az asztaltól.

Az étterem és pince akár 250 fős rendezvények lebonyolítására is alkalmas. István évente egyszer, nyaranta a Ghymes fesztiválnak ad otthont a borászat mögötti nagy füves placcon, mesés kilátással a Balaton-felvidék felé. A fesztivál idén is megrendezésre kerül július 4-től 6-ig.

A pincészet elérhetőségei:

Kiss István
+36-30/333-4444
http://www.szentgyorgypince.hu
info@szentgyorgypince.hu
Szent György-hegy 12.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése