2014. április 22., kedd

"Három igaz szó: Topos bora jó!"

Nem hagyhattuk úgy el a Balatonboglári borvidék keleti részét, hogy ne térképeztük volna fel Kőröshegy bortermelő vidékét, így magunk mögött hagyva Zamárdit, a Szt. Kristóf Pincészetnél tett látogatásunk után nem csak élményekkel megittasulva felkerestük Topos József családi birtokát a kőröshegyi Kishegyen. Családi pincészet az övék 7 hektáros birtokkal. A család minden tagja tevékenyen veszi ki a részét a birtok művelésében, a borok elkészítésében, majd az eladásában. Topos József fia informatikus végzettsége ellenére apja mellett tanulja ki a szakmát, mivel érdekesebb, izgalmasabb tudománynak tartotta azt, hogy a kemény fizikai munkával és az agy megtornásztatásával, több tudomány – biológia, kémia, marketing – gyakorlati ismeretével egyszerre és elválaszthatatlanul kell rendelkezni ahhoz, hogy közös erővel sikeressé tegyék a családi vállalkozást. Nem választják külön a teendőket, közösen végzik a szőlővel és a borral kapcsolatos munkákat. 

Területeik löszös, homokos talajúak. A Balaton közelsége a hőmérsékletkiegyenlítődés miatt rendkívül kedvező, így télen nincs túl hideg, nyáron nincs túl meleg, ez +5°C-t jelent a téli időszakban, -5°C-t pedig a nyári időszakban Somogy megye középső és déli részének hőmérsékletéhez képest. A jégesők ritkán tizedelik a termést az északi parti hegyek felszálló légmozgása miatt. Mire a jégesőket hordozó viharfelhők újra veszélyes közelségbe kerülnek a földhöz, már Kaposvár közelében járnak. Így a környezeti tényezők nem szabnak gátat a jó bor elkészítésében. Bár idén túl korán jött a tavasz, mert a Balaton nem fagyott be, és hamarabb elérte a hőmérséklet a biológiai 0°C-ot, így a szükséges munkákkal el vannak csúszva.

A borvidék adottságai leginkább a fehérbornak felelnek meg, így területük nagy részén olaszrizlinget termelnek, de termelnek cabernet sauvignon-t, merlot-t, zweigelt-et és kékfrankost is. Szőlőiket csak kézzel, Moser kordonos módszerrel művelik és szüretelik, és nem is tervezik a gépi szüret bevezetését, mivel az nagyon megterhelné a tőkéiket. Használnak reduktív és hordós érlelést egyaránt boraik készítéséhez, bár a hordós érlelés csekélyebb mértékű.

Boraik java részét helyben adják el folyóbor gyanánt, de nagyobb mennyiséget palackoznak is és viszik Budapestre néhány étteremnek és vinotékának. Egyelőre a palackozás nehézkes, mivel kézi palackozóval saját maguk csinálják. „Kellene fejleszteni, de a jelenlegi bizonytalan helyzetben alaposan meg kell gondolnia az embernek, hogy mibe fekteti a pénzét, úgyhogy kivárunk, hátha lesz újra egy kiszámíthatóbb időszak.” – fejtette ki József a véleményét, amikor a gazdasági körülmények felé sodródott beszélgetésünk. Borozójuk akár egy busznyi vendégnek tud helyet biztosítani, de csak hidegkonyhai étkeztetést vállalnak, saját készítésű füstölt áruikból, kivéve előre lebeszélt esetekben, a megrendelt ételeket elkészíttetik.

Egy olaszrizlinget kóstoltam csak, mert nem mertem komolyabb kóstolóba belemenni egy Szt. Kristóf Pincészet után úgy, hogy még az Országh Pincénél is várnak minket. Azt megállapíthattam azért belőle, hogy nem hazudik a pincészet homlokzatán nagy betűkkel hirdető molinó, Toposék bora tényleg jó.

Ha valaki Kőröshegy szemet gyönyörködtető szőlőhegyén, szép kilátással a Balatonra és külső-somogyi dombvidékre és szívesen eltöltene pár órácskát finom borok kortyolgatása közben keresse fel Topos Józsefet a következő elérhetőségein:

Kőröshegy, Kishegy
06-30/217-33-87
top-bor@freemail.hu


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése