2014. február 15., szombat

Riczu-Stier Pincészet: Villányi Rosé 2012

A mai kóstolás egy kicsit összecsapott kóstolás, ugyanis munka közben kerítettünk rá sort lazításként. A borklikk.hu oldal fejlesztése befejeződött, erre koccintottunk, és a fejlesztő kolléga kiadta az utasításokat, hogy mik a mi feladataink Moncsival, ha azt akarjuk, hogy mind több borbarát látogasson el oldalunkra, és tegye érdekesebbé, változatosabbá, borgőzösebbé azt. Ennek örömére megbontottunk egyet a szerdán Pécsről, a Pannon Borboltból hozott borok közül. Ez egy rosé Villányból, a Riczu-Stier Pincészettől. Azért választottam ezt a bort, mert rosé lévén egy primőr borról van szó, tehát a palackozást követő egy éven belül ildomos elfogyasztani, és ő 2012-es, tehát feltehetőleg hanyatlásban van, így minél hamarabb a fenekére kell nézni. Én mégis megrendeltem, mivel magas (89) pontot kapott a Pécsi Borozótól, ráadásul benne volt a Pannon Borrégió Top 25-ös chart-jában, jelentősen olcsóbban hozzá lehetett jutni (gondolom az évjárata miatt), és amiért személyesen át tudtam venni, nem kellett postaköltséget fizetni, és az így felszabadult összeget is borra tudtam költeni. 
Lássuk a bort! A címke tanúsága szerint: "A palackban lévő rosé készítésekor a Kékfrankos karakterét és zamatait fűszereztük a Pinot Noir játékosságával és a Merlot piros gyümölcsös illatával. Az időzített korai szüret és a reduktív erjesztés nyomán olyan italt kínálunk, ami illik könnyed beszélgetésekhez és a forró nyári napokat is elviselhetőbbé teszi."
A tiszta, mély vöröshagyma színű ital először egy kissé visszafogott illatúnak tűnt, de rájöttem, hogy túlhűtöttem, kicsit melengetve szépen nyílott és jöttek belőle a piros gyümölcsök. Ízlelve szép savak vezették a kortyot, bár már vesztett a frissességéből, kissé belesimultak az ital szerkezetébe és az alkohol is jobban kiugrik, mint kellene. Lenyelve kis fanyarsággal búcsúzik, de illik hozzá, és szánk hosszan emlékszik rá, a kora nyári ribizlit juttatja eszünkbe. 84 pont.   






Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése