2014. január 28., kedd

WSET bortanfolyam

Végre elmondhatom, hogy szakmailag megalapozott véleményeket írhatok, ugyanis a hétvégén elvégeztem a CEWI (Central European Wine Institute) WSET (Wine & Spirit Educate Trust) alapfokú tanfolyamát, melyen 30 bor szakszerű kóstolásán keresztül tanultuk meg a szőlészet és a borászat alapjait a főbb szőlőfajtákat, Magyarország fontosabb borvidékeit, megismerkedtünk a bor-étel párosításokkal és belekóstolhattunk a bormarketing világába. Hosszú, fárasztó órákat töltöttünk az "iskolapadban" a budapesti Zenit Hotel egyik termében néha kicsit száraz, de többször érdekes témát hallgatva, mindenképpen felkészült és rendkívül szimpatikus és szórakoztató előadók szájából, akik már a pislogásainkból tudták, mikor kell megbontani egy-egy palackot. A borkóstolás ugyanis mindig újabb lendületet adott az óráknak.
Szeretném leírni,  hogy melyik órák voltak a leghasznosabbak a számomra, de mindegyik tantárgy nyújtott fontos új információt, amelyeket fogok tudni hasznosítani mind itt a blogon, mind pedig a készülő portálon. Kiegészült az eddig megszerzett kóstolási technikám, s megtanultam, hogy hol érzem az ásványosságot és hogyan legyek objektívebb egy-egy bor értékelésekor. Megtudtam, milyen szőlészeti, borászati eljárásokkal lehet befolyásolni a bor küllemét, illat- és íz aromáit, hogy az idehaza is termesztett elterjedtebb szőlőfajták milyen borászati potenciállal rendelkeznek, hogy egy-egy borvidék miben tud többet kihozni egy-egy fajtából, és hogy mi is az a terroir. Kaptam (ill. kaptunk) egy használható iránymutatást a borválasztáshoz a különböző ízvilágú ételek mellé, majd egy kevésbé érdekes anyagot hallgathattunk a borpiacról egy rendkívül érdekes előadásmódban.
Az osztálynak két része volt. Az egyik (a kisebbik) használta a köpőcsészét, a másik megtanult kétszer becsiccsenteni egy nap: egyszer ebéd előtt s egyszer délután, három napon keresztül. (Én az utóbbi csoportba tartoztam).
Mind a három nap finom borokat kóstoltunk, még a legrosszabbra értékelt italok is kellemes ivóborok voltak. Egy kicsit hiányoltam is a negatív példát, de a hibátlant is, bár volt egy tétel a bor-étel párosítás órán, mely szerintem nagyon közel állhatott hozzá, de arról nem írtunk értékelést.
A következő borokat kóstoltuk (az ott használt értékelést írtam melléjük -gyenge-elfogadható-jó-kiváló-, ami mellé nem írtam értékelést, azok bor-étel párosításokhoz voltak):

- Benedek Pince: Mátrai Cserszegi Fűszeres 2012 (jó)
- Légli Ottó: Chardonnay 2011 (jó)
- Kreinbacher: Nagy-Somlói Cuvée 2010 (jó)
- Pannonhalmi Apátság Pincészete: Tricollis vörös 2012 (jó)
- Bolyki Pincészet: Merlot 2011 (jó)
- Bolyki Pincészet: Királyleányka 2012 (jó)
- Dúzsi Tamás: Rosé 2013 (elfogadható)
- Bolyki Pincészet: Indián nyár 2011 (elfogadható)
- Lisicza Borház: Sauvignon blanc 2012 (elfogadható)
- Szászi Endre: Szigligeti Olaszrizling 2012 (jó)
- Dobogó: Tokaji Furmint 2011 (jó)
- Weninger Pincészet: Kékfrankos Balf 2011 (jó)
- Szt. Anna Borház: Egri Pinot Noir 2011 (jó)
- Kiss Gábor: Cabernet Sauvignon 2011 (jó)
- Patrónus: Tokaji Furmint 2011 (jó)
- Kreinbacher: Somlói Juhfark 2011 (jó)
- Folly Arborétum: Szürkebarát 2011 (jó)
- Pastor: Kadarka 2011 (jó)
- Ráspi: Soproni Kékfrankos 2011 (jó)
- Rácz Miklós: Cabernet Franc 2011 (jó)
- Bolyki Pincészet: Egri Bikavér 2009 (jó)
- Villa Tolnay: Badacsonyi Rajnai Rizling 2012
- Kislaki Bormanufaktúra: Matacs Chardonnay 2011
- Hungária Grande Cuvée Brut
- Pfneiszl: Merlot 2012
- Szeleshát Pincészet: Cabernet Franc 2011 - ugyan ételhez kóstoltuk, de tőlem 92 pontot kapott.
- Csetvei Pince: Királyleányka 2012 (jó)
- Figula: Rozé 2013 (elfogadható)
- Etyeki Kúria: Red 2010 (jó)
+ a vizsgabor, ami valamilyen félédes Tramini volt, de az izgalomtól elfelejtettem felírni.

Így utólag visszanézve úgy látom, nem voltunk túl szigorúak az értékeléskor vagy ennyire elkényeztettek bennünket az oktatóink. Ilyen jó suliban még sosem jártam.
A hétvége úgy érzem feltöltött szellemileg és testileg is, telis-tele vagyok lelkesedéssel, és türelmetlenül várom a közelgő kóstolásokat a Borszemináriumokon, pincelátogatásokon vagy akár hétvégenként az otthoni nyugalomban, amikor is kamatoztathatom és fejleszthetem a frissen megszerzett tudásomat. 

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése